Nemzetközi gazdaság

Ursula von der Leyen: az orosz ipar térdre rogyott, a szankciók maradnak!

A bizottság elnöke azt mondta, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból elektromos áramot előállító cégeknek extraprofiadót kell fizetniük.

Putyin el fog bukni, Ukrajna és Európa pedig felemelkedik

– jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben. 

European Commission President von der Leyen delivers a speech during 'The State of the European Union' debate, epa10183002 European Commission President Ursula von der Leyen delivers a speech during a debate on 'The State of the European Union' at the European Parliament in Strasbourg, France, 14 September 2022.  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON, epa10183002 European Commission President Ursula von der Leyen delivers a speech during a debate on 'The State of the European Union' at the European Parliament in Strasbourg, France, 14 September 2022.  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Fotó: Christophe Petit Tesson / MTI

Az Bizottságának elnöke azt mondta, hogy az ukrán népnek óriási bátorság kellett ahhoz, hogy utcáról utcára, házról házra védekezzen az orosz agresszió ellen. Hozzátette, hogy az első naptól kezdve Ukrajna mellett áll az Európai Unió: fegyverekkel, pénzzel segíti folyamatosan az országot,

több mint 90 millió eurót nyújtottak pénzben a katonai támogatáson kívül.

Hangsúlyozta, hogy most nemcsak Ukrajna számára, hanem Európa és a világ számára is sok forog kockán.

Brutálisan drágították a gáz árát a brüsszeli szankciók

Az év elején még 80 euró körül mozgott a gáz egységára a holland gáztőzsdén, mára viszont 250 euró fölött is járt a jegyzése.

Ez nem csupán egy Ukrajna ellen indított háború, hanem az energiabiztonságunk ellen indított támadás is

– mondta a bizottság elnöke. „Befagyasztottuk az orosz forrásokat, több ezer cég hagyta el az országot (...) az orosz hadsereg mosógépekből, mosogatógépekből szerelik ki az alkatrészeket, mert nincsen félvezetőjük. Az orosz ipar térde roggyant és a Kreml az, amely ilyen nehéz helyzetbe hozta az orosz gazdaságot. Ezt az árat Oroszországnak és Putyinnak meg kell fizetnie a pusztításért. 

Világossá szeretném tenni, hogy a szankciók maradnak, határozottan fel kell lépnünk és ebből nem engedünk”

– jelentette ki.

 Ursula von der Leyen azt mondta, hogy az 

uniónak meg kell szabadulnia az orosz fosszilis energiától való függőségtől.

Eddig 84 százalékos az uniós földgáztárolók telítettsége, de ez nem elég, diverzifikálni kell a beszerzéseket.

Hozzátette, hogy 2021-ben még az orosz földgáz adta az 40 százalékát, ez most csak 9 százalék. Azt is elmondta, hogy 

Oroszország manipulálja a piacot, inkább elégetik a gázt, csak ne kelljen Európába küldeni.

A bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a földgáz domináns árát le kell választani a villamos energia áráról, ezért van szükség az energiapiac átfogó reformjára. Azt is mondta, hogy az energiaár-ingadozásokat is korlátozni kell, ami nem egyszerű feladat, de 

a válság kellős közepén vagyunk, az elektromosenergia-piac hagyományos szabályai nem működnek, és ez nem igazságos a fogyasztókkal szemben.

Ursula von der Leyen azt a javaslatot tette, hogy 

a fosszilis tüzelőanyagokból elektromos áramot előállító cégek fizessenek extraprofiadót, amely 140 milliárd eurós bevételt hozhat.

„Csökkenteni kell a földgáz árát, biztosítani kell az ellátást, másrészt a versenyképességünket is garantálni kell, mert az uniónak szüksége van földgázra. Ugyanakkor, ha túl drága a földgáz, akkor ez a globális versenyképességünket kezdi ki, tehát a tagállamokkal egy olyan intézkedési csomagot dolgozunk ki, amely figyelembe veszi ez ellátó országokkal fenntartott kapcsolataink sajátosságait” – mondta a bizottság elnöke. 

Van olyan megbízhatatlan beszállító, mint Oroszország, de van megbízható is, mint a norvég barátaink.

– jegyezte meg. Az Európai Unió Bizottságának elnöke arra is emlékeztetett, hogy a demokráciáért mindennap harcolni kell, „védeni kell a külső behatásoktól, de ugyanúgy meg kell védeni a belső veszélyektől is”. Hozzátette: a bizottság kötelessége a jogállamiság védelme az unióban, fontos a bíróságok függetlensége és az európai költségvetést a kondicionalitási mechanizmuson keresztül megvédik. 

 

Von der Leyen Euróoai Bizottság
Kapcsolódó cikkek