Lengyelország ellenzi az energetikai cégekre kivetett extraprofitadót, helyette az uniós emissziós normák ideiglenes felfüggesztését támogatja – írja a Financial Times.

Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki  gives a press statement with the French president prior to their meeting at the Elysee Palace in Paris on August 29, 2022. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Fotó: Ludovic Marin / AFP

Az energiaárak megfékezésének lehetőségeiről holnap fognak tárgyalni az uniós energiaügyi miniszterek, Ursula von der Leyen pedig bejelentette, hogy az Európai Bizottság (EB) az Oroszországból érkező gázra vonatkozó árplafon bevezetését javasolja, így az EU tagállamai az orosz fél által kijelölt ártól függetlenül nem fizetnének többet a rendszerben rögzített maximális árnál.

A tervezet hangsúlyos eleme még, hogy az EB javaslatot fog tenni a nem gázzal üzemelő áramtermelők bevételei felső határának bevezetésére, vagyis adót vetne ki rájuk.

Mindezekre reagálva Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy az európai uniónak más intézkedéseket kellene előnyben részesítenie az energiatermelőkre kivetendő adókkal szemben, inkább az ETS szénhidrogénkvóta-rendszert szükséges ideiglenesen, egy-két évre felfüggeszteni. 

Morawiecki sürgette az uniót, hogy szorítsa háttérbe az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, ahogyan azt most a szénerőműveket újraindító Németországban is teszik.

A kelet-európai ország kormányfője nem zárja ki, hogy később megadóztassák a nyereséges energiatermelő cégeket, de Morawiecki óva intett attól is, hogy Brüsszel nagyobb szerepet kapjon az adópolitika meghatározásában, mivel ezt a tagállamok kezében kell hagyni. A politikus szerint az EU olyan hatásköröket bitorol, amelyek nincsenek benne az uniós szerződésekben, ezért ellenzi, hogy további hatásköröket adjanak át uniós intézményeknek.

Brüsszel–Varsó-vita

Morawiecki beszélt az és Lengyelország közötti kapcsolatokról is. A politikus továbbra is bízik abban, hogy a kelet-európai ország megkapja a 36 milliárd eurós hitel- és támogatási összeget. A miniszterelnök kifejtette, hogy a lengyel parlament májusban jóváhagyta a Brüsszel és Varsó közötti vita középpontjában álló bírósági fegyelmi kamara megszüntetését, ezért a lengyel kormány nem fog további engedményeket tenni az uniónak. 

Hand,Holding,Light,Bulb,In,Front,Of,Global,Show,The
Fotó: Shutterstock

A kormányfő megvádolta Von der Leyent, hogy nem tartotta be a szavát, amikor azt mondta: Lengyelországnak többet kellene tennie a bírák védelmében, még azután is, hogy az EU végrehajtó testülete megszavazta a pénzeszközök odaítélését Varsónak. 

Ha Brüsszel továbbra is visszatartja a világjárványügyi finanszírozást, akkor megoldjuk nélküle is

– fejtette ki Morawiecki.

Az 25 éve nem volt ilyen magas a kelet-európai országban, az előző hónapban 16,1 százalékra emelkedett.

A lengyel nemzeti bank 25 bázispontot emelt irányadó kamatán , Morawiecki pedig elismerte, hogy a visszaesés miatt a kisebb lehet a prognosztizált 4,6 százaléknál. A politikus azonban leszögezte: Varsónak az erős államháztartása miatt még mindig van mozgástere az növelésére, ha szükséges. 

Morawiecki azért is bírálta Brüsszelt, mert nem folyósít gyorsabban forrásokat Kijevnek. A lengyel vezető a háborúval kapcsolatos politikai nézeteltéréseknek tulajdonította azt, hogy a pénzeket késedelmesen utalják Ukrajnának.

Mások sem támogatják az ársapkát

Jozef Síkela cseh ipari miniszter kijelentette: ha az európai megoldása a cél, akkor nem érdemes Oroszország megbüntetésén gondolkodni, ezért más javaslatokra van szükség. A tárcavezető jelezte, hogy Csehország megpróbálja majd levenni az árplafon lehetőségét az energiaügyi miniszterek találkozójának napirendjéről.

Vlagyimir Putyin a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon értelmetlennek nevezte az árplafon ötletét, majd jelezte: Moszkva nincs rászorulva a nyugati keresletre, mivel világszerte vannak vevők az orosz energiahordozókra, amelyeket nem tartana vissza Európától sem, ha az öreg kontinens hajlandó lenne kereskedni Oroszországgal. Putyin kijelentette, hogy az eurázsiai ország nem fog veszteségesen olajat vagy gázt szállítani.

Orbán már korábban ezt is javasolta

Mateusz Morawiecki mostani felvetése megismétli Orbán Viktor április eleji javaslatait. Akkor a magyar miniszterelnök három ötlettel állt elő az uniós döntéshozóknak: ideiglenesen felfüggesztené az ETS szén-dioxid-kvóta rendszerét, szétválasztaná a nagykereskedelmi villamos energia és a földgáz árát, és szüneteltetné azt a kötelezettséget, amely szerint bioösszetevőt kell keverni az üzemanyagokba.