A keleti Gazdasági Fórumon tartott beszédében Vlagyimir Putyin beszélt a világot sújtó energiaválságról. Kifejtette, hogy országának bőségesen van eladható energiahordozója, amit nem tartana vissza Európától sem, ha a nyugati ország hajlandóak lennének kereskedni vele. Kifejtette, hogy 

az Északi Áramlat 2. gázvezeték is készen áll a szállításra, 

szerinte, ha Németország úgy akarja, akár már holnap is elindulhat a szállítás.

Russian President Vladimir Putin attends the Eastern Economic Forum in Vladivostok on September 7, 2022.
Fotó: Sergei Bobylyov/AFP

Az egész csak egy gombnyomás kérdése

– mondta az orosz elnök. Hozzátette, hogy nonszensznek tartja azokat a pletykákat, miszerint Oroszország az energiát fegyverként használva zsarolná Európát.

Putyin: a nyugat éhhalálra ítéli a szegényebb országokat, korlátozni kellene az ukrán gabona Európába szállítását

Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokba utazott, hogy beszédet mondjon a Keleti Gazdasági Fórumon. A rendezvényt 2015 óta minden évben megtartják azzal a céllal, hogy ösztönözzék a külföldi befektetéseket Oroszország távol-keleti részén.

Szerinte viszont 

Ukrajna és Lengyelország szándékosan blokkolja az Oroszországból Európába tartó gázszállításokat, 

hogy ezzel élezzék ki a konfliktust.

Putyin beszélt a rejtélyes turbina ügyéről is. Kifejtette, hogy a Gazprom felkereste a Siemens brit leányvállalatát az eszközzel kapcsolatban, de kérdéseire nem kapott választ.

Az államfő kommentálta Liz Truss kinevezését az Egyesült Királyság miniszterelnökének. Ezzel kapcsolatban az a meglátása, hogy Nagy-Britanniában a vezetőválasztás eljárása távol áll a demokratikus elvektől. Hozzátette, hogy most már Trusson és kormányán múlik, hogy a briteknek és az oroszoknak milyenek lesznek a kapcsolataik.

Az ott uralkodó elitnek megvan a saját programja, ismerjük a toryk álláspontját ezekben a kérdésekben, beleértve Oroszországot is. Az ő dolguk, hogy hogyan építsenek kapcsolatokat az Orosz Föderációval. A mi dolgunk, hogy megvédjük a saját érdekeinket és senki ne kételkedjen abban, hogy ezt meg is fogjuk tenni 

– fogalmazott Vlagyimir Putyin.