Közélet

A csehek szerint nem jó ötlet sapkát húzni az orosz gázárakra

Ha az európai energiaválság megoldása a cél, akkor nem érdemes Oroszország megbüntetésén gondolkodni, ezért más javaslatokra van szükség a cseh ipari miniszter szerint.

Le akarja venni az orosz gázárakra kivetendő ársapka kérdését az európai energiaügyi miniszterek pénteki rendkívüli tanácskozásának napirendjéről az unió soros elnöki tiszjét betöltő Csehország – mondta szerdán Jozef Síkela ipari miniszter, aki politikai eszköznek és nem megoldásnak nevezte azt.

BRUSSELS, BELGIUM - JULY 26: Minister of industry and trade of the Czech Republic, Jozef Sikela attends EU Extraordinary Transport, Telecommunications and Energy Council in Brussels, Belgium on July 26, 2022.
Fotó: Dursun Aydemir/AFP

Az energiaárak megfékezésének lehetőségeiről pénteken tárgyalnak az uniós energiaügyi miniszterek, miután az árak ismét emelkedni kezdtek azt követően, hogy Oroszország az Ukrajna elleni orosz offenzíva miatti európai szankciókra válaszul leállította az Európába irányuló gázszállítások nagy részét. Az EU soros elnökségét betöltő csehek segítik a megbeszélések irányítását.

A tárcavezető a CTK cseh hírügynökség szerint szerdán a cseh szenátus egyik bizottságának nyilatkozva elmondta, hogy az ország megpróbálja majd levenni ezt a lehetőséget az energiaügyi miniszterek találkozójának napirendjéről.

Gas,Or,Oil,Pipeline,With,Valve,On,Background,Of,The
Fotó: Shutterstock

Ez szerintem nem egy konstruktív javaslat. Inkább egy újabb módja annak, hogy Oroszországot szankcionálják, mint tényleges megoldás az európai energiaválságra

– fogalmazott a politikus, aki szerint a megbeszélés célja most nem újabb szankciók előkészítése, hanem az energiával kapcsolatos helyzet megoldása.

A javaslatok között az importgáz árplafonja mellett szerepel a villamosenergia-termelésre használt gáz maximálása, vagy a hőerőművek ideiglenes kivonása a jelenlegi uniós villamosenergia-ármegállapítási rendszerből, valamint a nem gáztüzelésű hőerőművekben előállított villamos energia árának korlátozása, valamint a folyamatos fizetőképesség (likviditás) biztosítása az energiakereskedők számára, hogy fedezzék az ingatag piaci helyzet közepette letétbe helyezendő árrést.

 

energiaválság orosz gáz Jozef Síkela gáz ársapka Európai Unió földgáz
Kapcsolódó cikkek