Az Európai Bizottság ársapkát javasol az orosz gázra, valamint intézkedések meghozatalát, köztük a villamosenergia-felhasználás kötelező uniós csökkentését csúcsidőben, illetve a nem gázzal üzemelő áramtermelők bevételei felső határának bevezetését – közölte Ursula von der Leyen, a testület elnöke Brüsszelben szerdán. 

BRUSSELS, BELGIUM - SEPTEMBER 07: President of the European Commission Ursula von der Leyen gives a press conference in Brussels, Belgium on September 07, 2022.
Fotó: Dursun Aydemir / AFP

Ursula von der Leyen azt mondta, 

az orosz gázra vonatkozó árplafon bevezetésével az EU csökkenteni fogja Oroszország bevételét, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háború finanszírozására használ. 

A csehek szerint nem jó ötlet sapkát húzni az orosz gázárakra

Ha az európai megoldása a cél, akkor nem érdemes Oroszország megbüntetésén gondolkodni, ezért más javaslatokra van szükség a cseh ipari miniszter szerint.

Közölte, az Európai Bizottság javaslatot fog tenni a villamos energia megtakarítására az áramfogyasztás csökkentése által csúcsidőben. A brüsszeli testület javaslatot fog tenni az alacsony költségű villamos energiát termelő vállalatok bevételeinek felső határára. Mint kifejtette, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelők váratlan bevételekhez jutnak, amelyek nem tükrözik termelési költségeiket. Szavai szerint 

itt az ideje, hogy a fogyasztók részesüljenek annak előnyeiből, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia-előállítók, például a megújuló energiaforrásokat alkalmazó áramtermelők költségei alacsonyak.

Hozzátette, ugyanez vonatkozik a fosszilis tüzelőanyagot használó cégek váratlan nyereségére is. Mivel az olaj- és gázipari vállalatok is hatalmas nyereséget értek el, az Európai Bizottság szolidaritási hozzájárulást fog javasolni az érintett vállalatok számára. A bevételeket a tagállamoknak a kiszolgáltatott háztartások és tiszta energiaforrások alkalmazásának támogatására kell fordítaniuk – mondta.

Végezetül közölte: noha támogatni kell az energiaszolgáltató társaságokat, hogy megbirkózzanak a piaci ingadozásokkal, 

az érintett vállalatok jelenleg váratlanul nagy összegek biztosítását kérik a túléléshez, ami veszélyezteti az EU kereskedelmi tevékenységét és a piacok stabilitását. 

Az EU ezért segíteni fogja a tagállamokat, hogy képesek legyenek likviditási támogatást nyújtani az érintett energiavállalatoknak – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Nem indítja újra a gázszállítást a Gazprom

Mégsem indul újra gázszállítás az Északi Áramlat 1. gázvezetéken. A változás oka, hogy állítólag olajszivárgást észleltek a Portovaja kompresszorállomáson. A gázszolgáltatás a probléma elhárításáig szünetel.