Belebukhatott a bűnözési hullámba a svéd baloldali kormányzás, és ha hinni lehet a vasárnap választás előzetes eredményeinek, könnyen lehet, hogy az új arcok mellett a svéd polgároknak – köztük a világszerte ismert környezetvédő Greta Thunbergnek – még egy váratlan fordulattal kell majd megbarátkozniuk. A kormányzás jobboldali várományosai ugyanis nem bezárnák az atomerőműveket – eltérően a hatalomból kivert, szélenergia-párti baloldaliaktól –, hanem újabb reaktorokat fűtenének fel.

Greta Thunberg
Fotó: Paul Wennerholm / AFP

A változás szele, amellyel az ukrajnai háború és az energiaválságot mélyítő szankciós ütésváltások is érkeztek, már korábban elérte a klímaküzdelemben élharcos Németországot, amely kénytelen visszafordulni a „piszkos” szénenergiához, és a korábbi tervektől eltérően egyelőre nem zárja be maradék három atomerőművét.

A Svédországhoz hasonlóan szociáldemokraták és zöldek kormányozta Németországban ideiglenesnek mondják az irányváltást. Az északi országban azonban tartósabbnak ígérkezik a változás, ha tényleg bekövetkezik. 

Ennek fő feltétele, hogy ne változzon a választás előzetes eredménye, amely szerint a jobboldali pártok nyertek, amelyek közül a bevándorlásellenes Svéd Demokraták, folytatva az elmúlt évtized menetelését, a második legnagyobb erővé léphetett elő. Az előnyük azonban egyetlen mandátum a 349 fős riksdagban, és mivel szerdáig még folyik a szavazatok számlálása, ez akár el is olvadhat, habár a szavazókörök 95 százalékának adatait hétfő reggelre már feldolgozták. 

Amennyiben az eredmény marad, az ellenzék vezére – a Svéd Demokraták mögött harmadik helyen végzett Mérsékelt Párt feje –, Ulf Kristersson lehet az új kormányfő a nyolc éve kormányzó baloldal vezére, a szociáldemokrata Magdalena Andersson helyett. 

Barsebäck Nuclear Power Station, Barsebäck, Sweden. Architect: unknown, 1977. The power station from the water.
Fotó: Alastair Philip Wiper / Getty Images

A svédek megosztottak, de már atomot akar a többség

A baloldaliak az energiapolitikában a szélenergiára tettek, a négy pártból álló jobboldali blokk pedig az atomenergiára, és azzal ostorozta Anderssonékat, hogy az atomerőmű-bezárásaik okozták az áramárak precedens nélküli elszállását. 

Az atomenergiához való visszafordulás ambíciója kétségtelenül Kristerssonéknál ott van, de biztosra még nem érdemes venni a fordulatot – idézte a Bloomberg Arne Bergviket, a Sighom Tech nevű sttockholmi tanácsadó cég energiastratégáját, aki hozzátette:

A politikai környezet a nukleáris (energia) számára bizonytalan marad, tekintve a kiegyensúlyozott (választási) eredményt.

KRUEMMEL, GERMANY - JULY 09:  A view of the Kruemmel nuclear power plant, operated by Swedish energy giant Vattenfall, is taken on July 9, 2009 in Kruemmel near Hamburg, Germany. The nuclear plant Kruemmel shutting down automatically July 4 when a transformer short-circuited. It had reopened just last month after a two-year closure prompted by a fire in another transformer.
Fotó: Andreas Rentz / Getty Images

A svédek rendkívül megosztottak a kérdésben, és ez nem később kezdődött, mint az első áramtermelő reaktoruk üzembe állításakor 1972-ben. A következő években nőtt az ellenállás az atomenergiával szemben, és 1980-ban még népszavazást is tartottak, amelyen az atomerőművek támogatói elbuktak.   

A vasárnapi választás előtt végzett közvélemény-kutatások azonban azt mutatták, hogy a népesség 60 százaléka már azt szeretné, ha új atomreaktorokat állítanának üzembe a zöldenergia további felfuttatása mellett. Pedig az állami tulajdonú Vattenfall AB csak 2019-ben, illetve 2020-ban helyezett üzemen kívül két reaktort a ringhalsi erőműben. A kormányzat szerint ez üzleti jellegű döntés volt. A jelenleg működő legnagyobb kapacitású reaktort, az 1400 megawattos Oskarshamn-3-at, az a német Uniper SE működteti, amely a közelmúltban az orosz gázcsapok elzárása miatt állami mentőinjekcióra szorult. 

Így nyomta le a forint a svéd koronát

A svéd politika fordulata nem teljesen váratlan, miután az utóbbi hónapokban a bűnözési hullám került a kampányviták középpontjába. A bal- és a jobboldali tömb ugyanakkor olyan mértékben fej fej mellett haladt támogatottságban, hogy a legbizonyosabbá a svéd politikában a bizonytalanság vált.

Érdekes, hogy miközben az európai háború, és recessziós félelem az összes európai deviza árfolyamára ránehezedett – a hagyományos menekülődeviza svájci frank kivételével –, az utóbbi egy hónapban a svéd koronát a viharvert forint is túlteljesítette. 

 

Akárki nyer, rendkívül nehéz lesz a kormányalakítás – a 2018-as választás után 134 nap kellett hozzá –, hiszen valószínűleg megint kisebbségi kormány alakul – írta jegyzetében Gustav Helgesson, a Norde elemzője –, jobboldali kormány esetében vélhetően a radikális Svéd Demokraták nem kerülnek be a koalícióba, hanem kívülről támogatják.

Akár balközép, akár jobboldali koalíció alkot kormányt, a költségvetési politika várhatóan lazító marad jövőre, bár nem annyira, mint az elmúlt években

– írta, hiszen mindkét oldal azt ígérte, hogy kisegíti a magas áramárak szorongatta háztartásokat.

A 2023-as költségvetést november 15-ig kellene elfogadni, ha azonban addig nem alakul kormány, ez egy „tiszta”, azaz semmilyen reformot nem tartalmazó költségvetés lesz – tette hozzá az elemző.

A svéd pénzügyek mindazonáltal erős alapokon állnak, ami a bizonytalan politikai háttérrel fontos, de a gazdaság valószínűleg visszaesik jövőre, a nő, gyorsan emelkednek a megélhetési költségek, és az hanyatlik.

Egy gyenge kormány nehezen reagálna időben ezekre a kihívásokra

– vonta le a konklúziót a szakember.

16 June 2021, Schleswig-Holstein, Kiel: The newly commissioned shore power system in the port displays the kilowatt hours produced on an LED wall. The plant will supply both cruise ships at the Baltic quay and Stena Line ferries at the Swedish quay with climate-neutral green electricity.
Fotó: Axel Heimken/AFP