A vártnál nagyobb mértékben, 6,6 ponttal, mínusz 61,9 pontra csökkent a gazdasági hangulat szeptemberben Németországban – írja az MTI a német ZEW gazdaságkutató intézet adataira hivatkozva. A ZEW előzetesen mínusz 60 pontra számított.

Tante Enso Grocery Store Chain Seeks Locations Other Brands Shun, UELZEN, GERMANY - AUGUST 16: An elderly resident shops for groceries in the Tante Enso mini supermarket in the village of Schnega on August 16, 2022 near Uelzen, Germany. Tante Enso, which translates to "Aunt Enso," is a mini-supermarket chain of online groceries retailer MyEnso and specializes in locations that are otherwise poorly served. Tante Enso stores also offer 24-hour access. While the stores are staffed with a cashier during the day, registered customers can access the store after hours with a card, which they also use to pay for their groceries. MyEnso advertises the stores as of particular benefit to elderly residents who might otherwise have to travel long distances to the nearest supermarket. (Photo by Morris MacMatzen/Getty Images)
Fotó: Morris MacMatzen / Getty Images

Achim Wambach, a ZEW elnöke szerint az aktuális helyzet borúlátóbb megítélésével együtt a következő hat hónapra vonatkozó kilátások is tovább romlottak. „A téli energiahiány lehetősége még pesszimistábbá tette a német iparvállalatok nagy részét. Emellett a kínai növekedést is kedvezőtlenebbül ítélik meg. A legfrissebb statisztikai adatok már a beérkező megrendelések, a termelés és az csökkenését mutatják” – kommentálta Achim Wambach a gazdasági szereplők megítélését a kilátásaikról.

A pénzpiaci szakértőknek az euróövezet gazdasági fejlődésével kapcsolatos véleményét számszerűsítő mutató szeptemberben 5,8 ponttal csökkent, és mínusz 60,7 ponton áll. Elemzők kisebb mértékű csökkenést, 58,3 pontot vártak szeptemberre. 

Az aktuális helyzet megítélésének a mutatója még nagyobb mértékben esett, és most mínusz 58,9 ponton áll, 16,9 ponttal az előző havi érték alatt.

A ZEW pénzügyi piaci tesztje során 1991 óta minden hónapban a bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok pénzügyi részlegeinek 300 szakértőjét kérdezik meg a fontos nemzetközi pénzügyi piaci adatokra vonatkozó értékeléseikről és előrejelzéseikről.

Egyre borúsabb jövőképet festenek a német gazdaságról a szakértők

2,5 százalék helyett kisebb mértékben, 1,6 százalékkal bővülhet a német 2022-ben a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet szerint. A júniusi jelentésben a gazdaságkutató 3,7 százalékos GDP-növekedéssel számolt. 2023-ban az Ifo várakozása szerint 0,3 százalékkal zsugorodik Európa legnagyobb gazdasága, majd az elemzők szerint a német gazdaság 2024-ben térhet vissza a normális kerekvágásba, ekkor a GDP 1,8 százalékkal emelkedhet.