Kibertámadás érte a portugál hadsereg vezérkari főnökségét és a katonai hírszerzést, aminek következtében több száz titkos, a NATO-tól származó dokumentum került ki a darkwebre – jelentette csütörtökön a Diário de Notícias portugál internetes újság.

NATO
Fotó: Robin van Lonkhuijsen / AFP

A portugál portálnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő forrás szerint ilyen jellegű dokumentumok felkutatására programozott számítógépes botok hajthattak végre észrevehetetlen támadást hosszú időn keresztül. A lap úgy tudja, hogy az amerikai hírszerzés figyelt fel a támadásra, és az Egyesült Államok lisszaboni nagykövetségén keresztül értesítették a portugál hatóságokat tavaly augusztusban. A portugál kiberbiztonsági hatóság vizsgálata során azt állapította meg, hogy a vezérkari főnök, a katonai hírszerzés és a védelmi minisztérium egyik osztálya volt a támadás célpontja. 

A portugál kormány nem erősítette meg, és nem is cáfolta az ellopott titkos dokumentumokról szóló híreszteléseket. António Costa kormányfő az ügy kapcsán közzétett kommünikéjében azt hangoztatta, hogy minden olyan esetben, amikor támadás gyanúja merül fel, az illetékes szervek alaposan kivizsgálják az ügyet. Kiemelte, hogy a kormány lépéseket tesz a kiberbiztonság erősítésére.