Nemzetközi gazdaság

Új gázvezetéket építenének a csehek a lengyelekkel

Összefogott a két ország, így nagyobb az esély az EU célzott projekttámogatásának elnyerésére.

A Cseh Köztársaság és Lengyelország pénteken arra kérte az Európai Bizottságot, hogy biztosítson finanszírozást egy új gázvezeték megépítéséhez, amely összekötné Csehországot a lengyel hálózattal és annak LNG-termináljaival – közölte a cseh ipari minisztérium. A Stork II nevet kapó projekt ötlete nem új, de az európai és az orosz gáz kiváltására tett kísérletek arra késztették a két országot, hogy leporolják a terveket. 

Gas,Pressure,Gauge,On,Background,Of,Frozen,Flag,Of,European,gas pressure gauge on background of frozen flag of European Union, energy crisis in European countries in the winter season, transition to renewable energy sources, the increase in natural gas prices gas pressure gauge on background of frozen flag of European Union, energy crisis in European countries in the winter season, transition to renewable energy sources, the increase in natural gas prices, energiakrízis, európa, energia,
Fotó: Shutterstock

A lengyel cseppfolyósított földgázterminálokhoz való közvetlen csatlakozás lehetővé teszi számunkra, hogy területünkre az oroszon kívül más szállítókból is biztosítsuk a gázellátást

– mondta Jozef Sikela cseh ipari miniszter.

A két kormány úgy véli, hogy a közös projektnek nagyobb az esélye a jóváhagyásra az Unió REPowerEU alapjából, amely a kontinens orosz energiától való függőségének megszüntetésére szolgál. A vezeték, amely a csehországi Bezmerovtól a lengyelországi Kedzierzynig futna, 2026-ban kezdhetné meg működését.

A két országot jelenleg a Stork vezeték köti össze, amely alacsony kapacitással rendelkezik, és csak egy irányba, a Cseh Köztársaságból Lengyelországba engedi az áramlást. A cseh gázszolgáltatók az orosz gázt többnyire közvetítőkön keresztül vásárolják, nem közvetlenül a Gazpromtól. A szállítások többnyire az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül történtek.

Jelenleg a csehek Németországon keresztül vásárolnak gázt Norvégiából.


 

gáz gázvezeték-fejlesztés Gazprom
Kapcsolódó cikkek