A kínai ipari termelés augusztusban 4,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami március óta a legjobb adat – írja a Reuters a kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) adataira hivatkozva. Az elemzők 3,8 százalékos növekedést prognosztizáltak.

CHINA-HEILONGJIANG-HARBIN-TRAIN BATH (CN) (210203) -- HARBIN, Feb. 3, 2021 (Xinhua) -- Workers clean the roof of train No.Z237/8 at a service garage under the China Railway Harbin Bureau Group Co., Ltd. in Harbin, northeast China's Heilongjiang Province, Feb. 1, 2021. This service garage, dubbed "train bath," is a place where train engines and cars get thorough cleansing. Dozens of workers here are busy with their brushes and hoses everyday so that the vehicles would be able to welcome passengers with fresh look on the next day. (Xinhua/Wang Jianwei) (Photo by Wang Jianwei / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Xinhua via AFP

A kiskereskedelmi forgalom 5,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami fél éve a leggyorsabb bővülés, és felülmúlta a 3,5 százalékos növekedésre vonatkozó előrejelzéseket is.

A vártnál jobb adatok azt mutatják, hogy a világ második legnagyobb gazdasága kezd magához térni, miután a júniusban zárult negyedévben csak hajszál híján sikerült elkerülnie a recessziót: a kínai gazdaság csupán 0,4 százalékkal tudott bővülni az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami az elmúlt 30 év második leggyengébb száma.

A kornavírus-járvány valószínűleg tetőzött, de a gazdasági aktivitás a következő hónapokban is gyenge marad a mélyülő ingatlanválság, a csökkenő és a visszatérő Covid-zárlatok miatt

 – mondta Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics kínai gazdasággal foglalkozó szakértője. Evans-Pritchard nem számít arra, hogy a szeptemberi adatok is kedvezők lesznek, szerinte a mostani eredmények az alacsonyabb összehasonlítási alapnak köszönhetők, mivel tavaly augusztusban a delta-variáns miatt országszerte zárlatok voltak, amelyek visszafogták a gazdasági termelést.

Az elemzők arra számítanak, hogy a távol-keleti ország gazdasága idén 3 százalékkal fog nőni, ami 1976 óta a második leglassúbb tempó lenne, a 2020-as 2,2 százalékos bővülés után.

A Kínai GDP növekedési üteme
 

Az országos felmérésen alapuló munkanélküliségi ráta augusztusban enyhén, 5,3 százalékra csökkent a júliusi 5,4 százalékról, viszont a fiatalok között még mindig sok az álláskereső: 18,7 százalék, miután júliusban közel 20 százalékon tetőzött.

Az autóipar mind a gyári termelést, mind a kiskereskedelmi eladásokat felpörgette: augusztusban csaknem 2,4 millió autót adtak el Kínában, ami több mint 32 százalékos növekedés az egy évvel korábbi mértékhez képest. Ez elsősorban az elektromos járművek iránti növekvő keresletnek köszönhető, a villanyautók terjedését a kínai vezetés is támogatja adókedvezményekkel.

Ingatlanválság, zéró-Covid-tolerancia

A harmadik elnöki ciklusára készülő Hszi Csin-ping kiállt az úgynevezett zéró-Covid-stratégia mellett, így nem valószínű, hogy a jövőben enyhülnének a szigorú járványvédelmi intézkedések, amelyek jócskán visszafogják a kínai termelést és a lakosság költekezési hajlandóságát is. Az intézkedések milliós nagyvárosokat érintenek, köztük olyan gazdasági, kereskedelmi központokat, mint Sanghaj, Csengtu vagy Sencsen.

A távol-keleti ország ingatlanszektora egykor a növekedés egyik fő pillére volt, azonban az elmúlt évben egyik válságból a másikba került. A Reuters legfrissebb számítása szerint a múlt hónapban az ingatlanberuházások éves összevetésben 13,8 százalékkal csökkentek, ami 2021 decembere óta a legrosszabb adat.

Mindez azért óriási probléma, mert az ingatlanszektor a kínai gazdaság nagyjából egynegyedét adja.

Az új lakások árai augusztusban 1,3 százalékkal csökkentek éves szinten, 2015 augusztusa óta a leggyorsabban.

Augusztus közepe óta a jüan ismét gyengült a dollárral szemben, és megközelítette a 7 jüanos lélektani határt. Viszont Kínában rendkívül alacsony, 3 százalék alatti az ami lehetővé teszi a jegybanknak a további monetáris élénkítést. 

Bruce Pang, a Jones Lang LaSalle közgazdásza nem számít arra, hogy a kínai jegybank a közeljövőben kamatcsökkentést hajt végre. A lazítás inkább likviditási intézkedéseken, valamint a feldolgozóipar és a zöldberuházások támogatásán keresztül történhet. „Más politikai lehetőségek, beleértve a kötelező tartalékráta csökkentését, továbbra is napirenden maradnak” – mondta Pang.

A növekedés serkentésére a kormány leporolt egy régi trükköt: adósságot bocsát ki nagy projektek finanszírozására. A pénteki adatok szerint az infrastrukturális beruházások az első nyolc hónapban 8,3 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

A Li Ko-csiang miniszterelnök vezette kabinet keddi ülésén bejelentették a kisvállalkozásoknak nyújtott adókedvezményeket, valamint további 200 milliárd jüan hitelezési kvótát a feldolgozóipar és a szociális szolgáltatások ágazatai számára