Lassult a fogyasztói és a termelői árak emelkedése Kínában augusztusban éves összevetésben. A kínai statisztikai hivatal pénteken azt közölte, hogy éves összevetésben a fogyasztói árak emelkedése 2,5 százalékra mérséklődött a júliusi 2,7 százalékról. Az elemzői vélemények átlagában a júliusit meghaladó, 2,8 százalékos szerepelt.

papírhajó Paper boat from Chinese kínai bankjegy pénz jüan banknote (yuan) with symbols of a percentages százalék on white surface. Isolated. 3D Illustration
Fotó: Shutterstock

Éves szinten egyebek között az élelmiszerárak 6,1 százalékkal nőttek a júliusi 6,3 százalék után, a nem élelmiszertermékek drágulása pedig a júliusi 1,9 százalékról 1,7 százalékra lassult.

Júliushoz viszonyítva augusztusban 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. Szakértők 0,2 százalékos növekedést vártak a júliusi 0,5 százalékos emelkedést követően.

Kínában tavaly 0,9 százalék volt az infláció, az idei évre a kormány 3 százalékkal számol.

Ugyancsak pénteken ismertette a kínai statisztikai hivatal, hogy elsősorban az energia- és nyersanyagárak csökkenése nyomán augusztusban a termelői árak emelkedése jelentősen, 2,3 százalékra, 18 havi mélypontra lassult a júliusi 4,2 százalékról éves szinten. Az elmezői várakozások átlagában 3,1 százalék szerepelt. A termelői árak növekedésének a mérséklődését elsősorban az energiaárak csökkenése okozta. A kőolaj és a földgáz termelői árának növekedése 35 százalékra esett a júliusi 43,9 százalékról.