A Fehér Ház megtiltja a szövetségi támogatásban részesülő amerikai tech cégeknek, hogy a következő tíz évben fejlett technológiai létesítményeket építsenek Kínában – közölte Joe Biden amerikai elnök kormánya. Ezt a tervet egy ötvenmilliárd dollár értékű beruházással együtt hozták nyilvánosságra, aminek célja az amerikai félvezetőipar kiépítése – írta a BBC. A döntést valószínűleg az indokolta, hogy az üzleti csoportok több állami támogatást szorgalmaznak, hogy csökkenthessék a Kínától való függőségüket. Az elmúlt időszakban a globális csiphiány jelentős mértékben lassította a világ technológiai fejlődését és a termelést.

US Secretary of Commerce Gina Raimondo speaks during the daily briefing in the James S Brady Press Briefing Room of the White House in Washington, DC, on September 6, 2022.
Fotó: Mandel Ngan/AFP

Ki fogunk építeni egy védőkorlátot, ami megakadályozza, hogy a csiphiány veszélyeztesse a nemzetbiztonságot. Nem engedhetjük, hogy az amerikai cégek csak azért, mert nem jutnak félvezetőkhöz Kínába, lapátolják az amerikai kormánytól kapott pénzt. Ennek érdekében tiltjuk meg, hogy a tudást és a technológiát Kínába vigyék a következő tíz évben 

– mondta az amerikai kereskedelmi miniszter, Gina Raimondo. Hozzátette, hogy a US Chips and Science Act nem tiltja, hogy a támogatott amerikai cégek azért bővítsék a már meglévő kínai gyáraikat, hogy növeljék az ottani értékesítésüket.

Augusztusban Joe Biden aláírt egy törvényt, ami 

280 milliárd dollárt különít el a csúcstechnológiás gyártásra és tudományos kutatásokra. 

Ennek oka, hogy az USA megakadályozza a technológiai előnyének elvesztését. Ez a támogatási csomag adókedvezményeket tartalmaz azoknak a cégeknek, amik számítógépes csipgyártó üzemeket építenek az Egyesült Államokban.

--FILE--View of a Tesla store in Shanghai, China, 27 October 2018.American electric carmaker Tesla, which is building its first overseas factory in Shanghai, is once again recruiting staff as it looks to speed up construction of the Chinese plant. The California-based firm is looking to fill 30 posts including factory and construction-related positions and administrative support roles, it said in a statement on WeChat. Some of the vacancies include construction safety engineers, purchasing managers and recruitment consultants. Tesla has been accelerating construction of the new Gigafactory after the success of its Model 3 -- its least expensive model but biggest income generator -- in North America. It began hiring staff to build the plant in August and extended its recruitment in October. (Photo by Sun xinming / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Sun Xinming/AFP

Jelenleg az USA állítja elő a félvezetők globális kínálatának 10 százalékát. 

Ez az arány az 1990-es években még nagyjából a teljes világpiaci kínálat 40 százaléka volt. A félvezetők elengedhetetlen alkatrészei a modern autóknak és az okostelefonoknak.

A washingtoni kínai nagykövet már felszólalt a döntés ellen, elítélte a US Chips and Science Act rendelkezéseit és kijelentette, hogy a Biden-kormányzat hidegháborús mentalitást folytat.

Apple logo seen in Shanghai city center on the day when Apple's CEO Cook, Facebook's CEO Zuckerberg meet China's Xi in Beijing.On Monday, 30 October 2017, in Shanghai, China.
Fotó: Artur Widak/AFP

Több amerikai csipgyártó cég már most is a saját bőrén érzi a Fehér Ház Kína-ellenes magatartását. A hónap elején amerikai tisztviselők felszólították az Nvidiát és az AMD-t, hogy ne értékesítsenek több mesterségesintelligencia-csipet Kínába.

A Webbush Securities munkatársa, Dan Ives a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a tilalom fájdalmas lesz azoknak a cégeknek, akiknek kiterjedt a tevékenysége Kínában. Ezzel együtt arról is beszélt, hogy 

Washington döntése az érzékeny pontján találja el Pekinget. 

Szerinte ez után valóban fel fognak lángolni a geopolitikai feszültségek a két ország között.

Jön az új iPhone, folytatódik a csipháború

Az elkövetkező hetekben több fontos esemény is felbolygathatja a tech piacokat. Az Egyesült Államok további korlátozásokkal erősítené meg saját és szövetségesei pozícióját a csipgyártásban. Az Apple innovációval próbálkozik.