Az energiafogyasztás csökkentésének felgyorsítása kulcsfontosságú az energiaárak stabilizálásához és az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentéséhez – jelentették ki az euróövezet pénzügyminiszterei hétfőn, luxembourgi tanácskozásukat követően.

GENTILONI, Paolo; LAGARDE, Christine
Fotó: Julien Warnand

Az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport közleményében kiemelte: az ukrajnai orosz háború újabb gazdasági zavarokat hozott felszínre, és több évtizedes csúcsokra emelte a már amúgy is emelkedő globális inflációt.

A legfrissebb előrejelzések és felmérési mutatók arra utalnak, hogy a rövid távú növekedési és inflációs kilátások romlanak, és további gázellátási zavarok következnek be, a kihívások kezeléséhez pedig szerintük a gazdaságpolitikák szoros összehangolására van szükség.

Törekedni kell arra, hogy az unió elkerülje az energiaársokkot, valamint annak további, az inflációs dinamika tartósabb felgyorsulásával járó hatásait, ami kárt okozna az uniós gazdaságoknak. Tartózkodni kell az olyan politikáktól, amelyek növelnék az inflációs nyomást – húzták alá.

Kiemelték: nem szabad megfeledkezni a beruházásokról az energiahálózatok hatékonyságába és összekapcsolhatóságába, az energiaforrások diverzifikálásába, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés fejlesztésébe és a jól működő energiapiacokba. Ezek döntő fontosságúak az ellenállóképesség fokozása érdekében, védelmet jelentenek az uniós gazdaságoknaka fosszilis tüzelőanyagok árának jövőbeli emelkedése ellen, valamint elengedhetetlenek a hosszú távú, fenntartható növekedés alapjainak megteremtése szempontjából.

Olyan, az egységes piacot nem torzító, célzott és ideiglenes politikára van szükség, amely segíti a magas energiaárakkal küzdő vállalkozásokat abban, hogy csökkentsék kitettségüket, valamint a magas energiaárakból váratlan bevételeket szerző energiacégek szolidaritást vállaljanak a társadalom rászoruló rétegeivel – tették hozzá.