Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott becslése szerint az Egyesült Államok gazdasága évesített ütemben 2,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben; a Dow Jones elemzői 2,3 százalékot vártak. Ez azt jelenti, hogy az első két negyedévben mért 1,6, illetve 0,6 százalékos zsugorodás után ismét nő a világ legnagyobb gazdasága.

Abstract,Virtual,Financial,Graph,Hologram,On,Usa,Flag,And,Sunset Abstract virtual financial graph hologram on USA flag and sunset sky background, forex and investment concept. Multiexposure, US, stock, amerika, amireca, stock exchange
Fotó: Shutterstock

A gazdaság fő motorja, a fogyasztói kiadások idén viszonylag stabilak maradtak, a harmadik negyedévben a kiadások 1,4 százalékkal nőttek. Az előzetes becslések szerint azonban a a negyedik negyedévben zsugorodhat, és a legtöbb közgazdász szerint a jövő év elején az amerikai gazdaság recesszióba zuhan.

A vártnál jobb adat a CNBC értékelése szerint legalább ideiglenesen enyhíti az inflációs félelmeket, bár csekély hatással lesz a monetáris politikára, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve ugyanis november 1–2-i ülése előtt a személyes fogyasztási kiadások szeptemberi áradatait és a harmadik negyedéves munkaerőköltség-számokat figyeli majd, amelyek pénteken esedékesek. A hírre mindenesetre tőzsdenyitás előtt azonnal 200 pontot erősödött a határidős jegyzésekben a Dow Jones index.

Csütörtökön hozták nyilvánosságra a friss munkanélküliségi adatokat is. Ezek szerint a segélyért újonnan benyújtott kérelmek száma háromezerrel, 217 ezerre emelkedett az október 22-ével zárult héten. Elemzők 220 ezres számot vártak. A segélykérelmek szinte annak ellenére alacsony, hogy jelentések szerint különösen a kamatszintre érzékeny szektorokban megkezdődtek az elbocsátások.