Még idén télen bevezetheti a gázárplafont az a túlzott drágulás megfékezése érdekében, de csak akkor, ha a tagországok felhatalmazzák Brüsszelt az intézkedés előterjesztésére – közölte szerdán Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa.

France: The monthly transfer of the European Parliament to Strasbourg is criticized
Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via AFP

Az orosz szállítások visszafogása következtében hónapok óta magas gázárak miatt mérlegeli az EU, hogy ársapkát alkalmazzon, ám mivel az egyes tagországok a hetek óta tartó tárgyalások után is megosztottak maradtak az elképzelést illetően, 

Brüsszel még nem tett jogilag is releváns javaslatot a bevezetésére.

Az Európai Bizottság a múlt héten közölte, hogy javasolhatja a holland földgáztőzsde áraira vonatkozó ideiglenes „dinamikus” árplafon bevezetését, ha az uniós országok előzetesen kérnék.

Kadri Simson szerint a téli bevezetés még mindig lehetséges. Hozzátette, az árkorlátozást úgy alakítanák ki, hogy az csupán végső intézkedésként lépjen életbe, ha az árak megugranak.

A tagországok elvileg az energiaügyi miniszterek november 24-i rendkívüli ülésén adhatják meg a felhatalmazást, ám most kedden tartott ülésükön úgy tűnt, hogy nem sikerül konszenzusra jutniuk.

A javaslattal szembeszegülő országok csoportja – amelyet Németország vezet – arra figyelmeztetett, hogy a gáz árának korlátozása veszélyezteti a megfelelő mennyiségű üzemanyag beszerzését.

Olaszország, Belgium, Lengyelország és 12 másik állam ugyanakkor az egész EU-ra kiterjedő árplafont szeretne, arra hivatkozva, hogy a közelmúltbeli gázáremelkedés inflációs nyomást gyakorolt gazdaságaikra.

Általában 15 uniós ország úgynevezett megerősített többsége döntésképes az unióban, ám ez esetben Olaf Scholz német kancellár szerint egyhangú döntést kell hozni.

Mint ismert, a magyar kormánynak is ugyanez az álláspontja, mivel a kabinet szerint az intézkedés az Oroszország elleni szankciók körébe tartozik.

Senkit ne tévesszen meg a gázárak zuhanása

Nincs vége az energiaválságnak, a helyzet nem változott. Tavaszra csak egy maradhat: Európa vagy Oroszország. Ha hideg lesz a tél – és erre van esély –, akkor azonnal visszatér a 300 euró fölötti tőzsdei jegyzés.