Az ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok dominálják jövőre a globális növekedést, az S&P Global Market Intelligence előrejelzése szerint 3,5 százalékos bővülést érnek el. A térség adja a globális 35 százalékát, a növekedést pedig a cég szerint támogatják a regionális szabadkereskedelmi egyezmények, a jól működő ellátási láncok és a költségek versenyképessége.

BMW X3 Assembly Factory In Jakarta, Workers assembly BMW X3 at PT Gaya Motor manufacture in Jakarta, Indonesia on July 18, 2018. BMW X3 is a sports activity vehicle assembly by PT Gaya Motor in Indonesia since 2012 and ready to sell on August 2018 for IDR 1.009.000.000. (Photo by Anton Raharjo/NurPhoto) (Photo by Anton Raharjo / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Anton Raharjo / AFP


A világgazdaság növekedése viszont a térséggel ellentétben lassulni fog, az S&P a múlt hónapban jelzett 

két százalék helyett már csak 1,4 százalékos GDP-bővülést vár jövőre. 

Ez jelentős visszaesés a 2021-es 5,9 százalékhoz képest, és csupán a fele az S&P által 2022-re várt 2,8 százaléknak, emlékeztetett a jelentésről beszámolva a CNBC . A zsugorodást az idén csak annak köszönhetően sikerül elkerülni, hogy Ázsián kívül mérsékelt gazdasági növekedést mutat a Közel-Kelet és Afrika is, mivel a globális GDP több mint felét Európa és Észak-Amerika valószínűleg recesszióban lesz az idén és a jövő év elején. 

„A kivételesen magas elszívja a vásárlóerőt, és a fogyasztói kiadások csökkenéséhez vezet” 

– írták a gazdaságkutató intézet elemzői. Az S&P szerint az Egyesült Államokban és Európában előre jelzett zsugorodásnak valószínűleg tovagyűrűző hatásai lesznek az egész világon a és a tőkeáramlás révén.

Fotó: Ted Aljibe / AFP


A Fitch Ratings szintén arra számít, hogy

 az amerikai gazdaság 2023 második negyedévében a valódi területére lép, bár ez történelmi összehasonlításban viszonylag enyhe lesz. 

Ez a recesszió meglehetősen hasonlít majd az 1990–1991-eshez, amely a Fed azt megelőző, hasonlóan gyors szigorítását követte.
Ami a közeljövőt illeti, az S&P Global Market Intelligence arra számít, hogy mivel az infláció a következő években a várakozások szerint enyhül, a monetáris politika pedig lazul, ezért a globális reál-GDP növekedésének üteme 2024-ben eléri a 2,8, 2025-ben pedig a három százalékot.
 

„Bosszúköltekezés” hajtotta a dél-koreai növekedést

Miközben a világgazdaság recesszió felé tart, a dél-koreai némileg növekedett a harmadik negyedévben a fogyasztás elemzők által bosszúköltekezésnek nevezett növekedésének köszönhetően. A csütörtökön kiadott első becslés szerint a GDP július és szeptember között 0,3 százalékkal bővült az előző három hónaphoz képest, ami egy éve a legalacsonyabb növekedési szint negyedéves bázison. Elemzők csupán 0,1 százalékot vártak a második negyedévi 0,7 után. Éves bázison 3,1 százalékos az emelkedés a jelzett 2,8 százalék helyett az előző negyedévi 2,9 után. A növekedést főként a fogyasztói kiadások és a létesítményberuházások támogatták, amelyek 1,9, illetve 5 százalékkal emelkedtek.