Recesszióba süllyed a világgazdaság, az elemzők tovább csökkentették a GDP-re vonatkozó előrejelzéseiket. A jegybankok kamatemelési ciklusának messze még a vége, viszont legalább a nem zuhan annyira, mint a korábbi gazdasági visszaesések során – derül ki a Reuters által készített felmérésből.

világgazdasági bajság
Fotó: Shutterstock

A felmérés szerint az elmúlt negyven évben a legalacsonyabb a különbség a növekedési ráták és a munkanélküliség között. A viszonylag kedvező foglalkoztatási helyzet enyhíti a súlyosságát, ugyanakkor a jelenleg vártnál magasabb szinten tarthatja az inflációt. Az elemzők szerint

a világgazdaság meghatározó jegybankjai kamatemelési ciklusaik nagyjából kétharmadánál tartanak. 

Ugyanakkor az jelentősen magasabb, mint a számukra meghatározott cél, így megvan a veszélye annak, hogy a kamatvárakozások túlságosan alacsonyak. A központi bankok korábban alulbecsülték a fogyasztói árak növekedési ütemét, így most kénytelenek agresszív kamatemelésekkel felzárkózni. Egyetértés mutatkozik ugyanakkor abban, hogy a kamatemelési ciklusok jövőre véget érnek, vagy legalábbis enyhül a jegybankok szigora. 

„A globális recesszió az előrejelzések alap-forgatókönyvévé vált”

– nyilatkozta a hírgyünökségnek Michael Every, a Rabobank globális stratégája, hozzátéve, hogy minél tovább marad feszes a a központi bankok annál tovább kénytelenek restriktív monetáris politikát folytatni.

 

A megkérdezett 22 központi bank közül csupán hatan vélték úgy, hogy a jövő év végéig sikerül elérniük inflációs céljukat. A júliusban végzett felmérés során még a válaszoló 18 jegybank kétharmada volt ezen az állásponton. A felmérésben részt vevő 257 elemző 70 százaléka szerint a következő egy év során nagyon alacsony a valószínűsége annak, hogy a munkanélküliség jelentősen növekedjen. A globális növekedés az előrejelzések szerint jövőre 2,3 százalékra lassul az idei évre várt 2,9 százalékról, majd 2024-ben 3 százalékra gyorsul. Az elemzők 70 százaléka szerint a következő fél év során fokozódik a megélhetési válság. A várakozások szerint

az amerikai központi bank november 2-án esedékes kamatdöntő ülésén immár a negyedik 75 bázispontos kamatemelésről határoz.

A chicagói árutőzsde határidős jegyzésekből számolt eszköze ennek 97,5 százalékos valószínűséget ad. 

Kína, a világ második legnagyobb gazdasága az idén várhatóan 3,2 százalékkal bővül, jócskán elmaradva a pártvezetés által célként kitűzött 5,5 százaléktól. India szintén mélyen a potenciális alatt teljesít majd a következő két évben; a 2022–2023-as pénzügyi évben 6,9, a következőben 6,1 százalék növekedés várható a szubkontinensen. Az eurozóna az idén 3 százalékkal bővülhet, jövőre nem számítanak növekedésre (de csökkenésre sem) az elemzők, majd 2024-ben 1,5 százalék lehet a GDP növekedésének üteme.