Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter az ARD közszolgálati televíziós csatornán sugárzott “Bericht aus Berlin” című műsorban tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a következő hónapokban pénzügyi likviditási gondjaik lesznek a kórházaknak, majd jelezte, ezt a problémát mindenképpen meg kell oldani - közölte a liner.hu.

A miniszter október 18-án találkozik Christian Lindner pénzügyminiszterrel, amely találkozó során a kórházaknak nyújtott nagyobb állami támogatásról is szó esik majd. Lauterbach szerint a kórházak nagyon speciális helyzetben vannak, és ha a nem reagálnak gyorsan a kialakult helyzetre, a bezárások elkerülhetetlenek lesznek.
A Német Kórházszövetség szeptember közepén közzétett kutatása szerint az ország kórházainak 40 százaléka a csőd szélén áll, mivel az energiaárak túlzott emelkedése és a magas lehetetlenné teszi számukra a tevékenységük folytatását.

Gyengén muzsikál a német gazdaság

Recesszióra utaló adatokat közölt a Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi, augusztusis ipari termelési jelentésében. A közlés szeirnt szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 0,8 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest a termelés, éves alapon viszont 2,1 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az ipari teljesítményt az ellátási láncok problémái és a folyók alacsony vízállása húzta vissza. A statisztikai hivatal szerint az energiaintenzív ágazatok termelése 2,1 százalékkal esett vissza. Nem csak az iparban, a kiskereskedelemben sem volt nagy a pörgés, az értékesítés volumene havi alapon 1,3 százalékkal csökkent. Júliusban még 1,3 százalékos növekedést regisztráltak.

A napokban Robert Habeck gazdasági miniszter megerősítette: a német gazdaságban kezdődött, és várhatón eltart legalább a jövő év elejéig. Nem jó hír a németek gazdasági partnereinek, Közép-Európát is beleértve. A fő ok az az árak elszabadulása és a kínálati fennakadások.