A tárca közlése szerint ezzel a lépéssel erősíteni akarják az ország energiaellátásának biztonságát a következő két télre.

A szóban forgó – földgázzal, kőolajjal, szénnel és biomasszával működtetett – erőműveket tartalék energiaforrásként készenlétben tartják arra az esetre, ha télen nem állna rendelkezésre elegendő villamos energia.

A minisztérium hozzátette: a bezárások elhalasztása nem módosít Dánia klímavédelmi célkitűzésein. A DR dán közszolgálati műsorszóró szerint a mostani intézkedés alá vont erőművek közül kettőt már le is kapcsoltak az energiahálózatról, a harmadikat pedig jövő tavasszal zárták volna be.

A héten hasonló döntést hozott a német szövetségi kormány, amely szintén az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében egy negyedévvel, 2023 áprilisáig meghosszabbítja a két utolsó atomerőmű üzemidejét, így a készenléti üzemmód helyett tovább termel majd a Neckarwestheim 2. és a Isar 2. atomerőmű az év első hónapjaiban, amikor a legnagyobb az energiafogyasztás. Abban továbbra sincs változás, hogy az Emsland erőműben – a harmadik, még működő németországi atomerőműben – december 31-én véglegesen leállítják a termelést. 

13 September 2022, Bavaria, Essenbach: Steam gushes out of the cooling tower of the Isar 2 nuclear power plant (taken from an airplane). The power plant, operated by Preussenelektra, is to be transferred to a reserve according to plans of the Federal Ministry of Economics. Photo: Jan Woitas/dpa (Photo by JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Jan Woitas / DPA / AFP