Az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében egy negyedévvel, 2023 áprilisáig meghosszabbíthatják a két utolsó németországi atomerőmű üzemidejét. 

Energy crisis - Grohnde nuclear power plant
Fotó: Julian Stratenschulte / dpa Picture-Alliance via AFP

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter kedd este Berlinben tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy 

valószínűleg változtatni kell azon a szeptember elején kidolgozott terven, miszerint a még három működő atomerőmű közül egyet végleg leállítanak az év végén, kettőt pedig úgynevezett készenléti üzemmódba helyeznek 2023 első negyedévére. 

Az új menetrend az lehet, hogy 

a két erőműben   folytatják a termelést három hónapig, mert Franciaországban a vártnál kedvezőtlenebbül alakul a villamosenergia-ellátási helyzet, így a szokásosnál több áramot kell Németországból Franciaországba exportálni

 – mondta a miniszter. Hozzátette: ammennyiben nem lesz jelentős javulás a szomszédos országban, a németországi ellátásbiztonság fenntartása érdekében készenléti üzemmód helyett tovább termel majd a Neckarwestheim 2 és a Isar 2 atomerőmű az év első hónapjaiban, amikor a legnagyobb az energiafogyasztás. Abban továbbra sincs változás, hogy az Emsland erőműben – a harmadik, még működő németországi atomerőműben – december 31-én véglegesen leállítják a termelést. 

Németországban a Japánban, Fukusimánál működő atomerőmű 2011-es balesete után határozta el az Angela Merkel vezette kormány, hogy szakítanak a nukleáris energia használatával, vagyis fokozatosan, bő tíz év alatt, 2022 végéig leállítják mind a 17 atomerőművet. A tervet azonban az Oroszország Ukrajna elleni invázió és a járvány idején elhalasztott franciaországi atomerőmű-karbantartások miatt módosították. 

A franciaországi adatok alapján a valószínűleg ismét módosításra szoruló menetrend szeptember eleji ismertetésekor Habeck kiemelte, hogy átmeneti intézkedésről van szó, és Németország 2023 áprilisában végleg szakít a nukleáris energiára építő áramtermeléssel. Ezért új fűtőelemeket már nem rendelnek, és az átmeneti idő után az utolsó két erőművet is leállítják – mondta a Zöldek politikusa. 

Azt is mondta, hogy Németország kitart az úgynevezett energiapolitikai fordulat mellett, vagyis felhagy az atomenergia használatával, mert a technológia vállalhatatlanul kockázatos, a radioaktív hulladék kezelése pedig több nemzedéket sújtó teher. Hozzátette, hogy a franciaországi atomerőművek üzemeltetése körüli nehézségek is azt jelzik, hogy Németország okosan döntött.