Nemzetközi gazdaság

A gabonaszállítással kapcsolatos orosz döntés visszavonását sürgette az EU

Az EU sürgeti Oroszországot, hogy vonja vissza a gabonaszállítási megállapodás felfüggesztését.

Az felszólította Oroszországot, hogy vizsgálja felül az ukrán gabonaexportról szóló megállapodásban való részvételének felfüggesztését.

European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell Fontelles rings the bell before a meeting of EU foreign ministers at the European Council in Brussels, on July 18, 2022, (Photo by FranÁois WALSCHAERTS / AFP)
Fotó: Francois Walschaerts  / AFP

"Az EU felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza döntését" - írta a Twitteren Josep Borrell (képünkön), az uniós diplomácia vezetője vasárnap. Borrell szerint 

Oroszország döntése a fekete-tengeri megállapodásban való részvétel felfüggesztéséről veszélyezteti a globális élelmiszerválság leküzdéséhez égetően szükséges gabonafélék és műtrágyák fő exportútvonalát.

Oroszország a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadásra hivatkozva függesztette fel a részvételét a megállapodásban szombaton. Az Ukrajna és Oroszország között az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás biztosítja a gabonaszállító hajók és a Fekete-tengeren kialakított tengeri folyosó biztonságát. Ennek értelmében például tíz kilométeres körzetben semmilyen katonai jármű nem közelítheti meg a folyosóban közlekedő civil kereskedelmi hajókat.
Ezt a megállapodást függesztette fel szombaton Oroszország, azt állítva, hogy brit szakértők részvételével Ukrajna támadást hajtott végre a fekete-tengeri flotta Szevasztopolban állomásozó hajói és a gabonafolyosó biztonságát szavatoló polgári hajók ellen. Orosz állítás szerint az Ukrajna felől érkező összes drónt lelőtték, Szevasztopolban nem keletkezett kár, egy hajó kisebb mértékben megrongálódott. 

Szintén szombaton  Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy Oroszország – többek között Törökország részvételével – készen áll, hogy a következő négy hónapban akár 500 ezer tonna gabonát ingyen szállítson a legszegényebb országoknak.

 

 

Borrell gabona
Kapcsolódó cikkek