A kínai pénzügyminisztérium kedden közzétett közleménye szerint november 1-jétől fogyasztási adót vetnek ki az e-cigarettákra  – tudatta a Reuters. Az adópolitika ezáltal még jobban bebetonozza Kína e-cigaretta-iparát az állami dohánymonopóliumba.

Az e-cigaretta gyártására és importjára 36 százalékos adókulcsot, míg az e-cigaretta nagykereskedelmi forgalmazására 11 százalékos adót vetnek ki. 

Young children say No to tobacco and electronic cigarette to welcome the coming World No-Tobacco Day in Hefei,Anhui,China on 27th May, 2020
Dohánymentes világnapot ünneplő iskolások a kínai Hofejben 2020. május 27-én.
 Fotó: TPG / Getty Images

Kína már régóta a világ legnagyobb e-cigaretta-gyártója, bár a fogyasztás elmarad az Egyesült Államok és más nyugati országok fogyasztásától. 

A Juul amerikai e-cigaretta-cég tengerentúli sikerén felbuzdulva rengeteg tőkefinanszírozott startup jelent meg 2018-ban, amelyek e-cigarettákat forgalmaznak a hazai fogyasztóknak. A cégek működésük során kihasználták a joghézagokat, és végül felkeltették a dohánytermékek értékesítését szabályozó Állami Dohánymonopólium-felügyelet (STMA) figyelmét.

Az STMA 2021-ben bejelentette, hogy az e-cigarettával foglalkozó cégeknek engedélyt kell szerezniük ahhoz, hogy a jövőben is árusíthassák termékeiket. A követelmények és a kísérő szabályozások – amelyek között szerepelt az ízesített e-cigaretták értékesítésének betiltása – konszolidációs és bezárási hullámot indítottak el az ágazatban.

A Relx Technology márka és a Smoore International Holdings saját márkás gyártó részvényei folyamatosan estek, bár mindkét vállalat megkapta a szükséges engedélyeket 2022-ben.

A dohánytermékek továbbra is jelentős bevételt termelnek Peking számára, a cigarettaeladások évente a központi kormányzat adóbevételeinek nagyjából 5 százalékát teszik ki. Ez a pénz részben hozzájárult Kína technológiai ambícióinak finanszírozásához is. Az STMA a kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium (MIIT) alatt működik. A China Tobacco, az STMA kereskedelmi ága, részvényese a kínai csipipar államilag támogatott befektetési alapjának.