A Chevron amerikai olajipari nagyvállalat arra számít, hogy egyre több cseppfolyósított földgázt tud majd Európába eladni – nyilatkozta a cég egyik felső vezetője a Reutersnek. A magas árak, az energiaszükségletek és az Oroszországgal szembeni fellépés kiváló lehetőségeket biztosít az amerikai energiacégeknek az Európai piacon.

West,Bangal,,India,-,April,20,,2022,:,Chevron,Corporation
Fotó: Shutterstock

Európa továbbra is tartja magát ahhoz, hogy elszakad az orosz energiafüggőségtől. Ezt a folyamatot az ukrajnai orosz invázió indította el. Az amerikai exportőrök árgus szemekkel figyelik az eseményeket, és 

van, aki a kitermelését is fokozni kezdte, hogy minél több LNG-t értékesíthessen Európában. 

Közös EU-s gázbeszerzést javasolnak a németek és a hollandok

Tízpontos javaslatot tett az asztalra Németország és Hollandia annak érdekében, hogy leszoríthatók legyenek a földgázárak Európában, és ne legyen szükség a fogyasztás korlátozására.

Az amerikai energiahordozók iránt hosszú távon nagy lesz a kereslet az öreg kontinensen, amit az is jelez, hogy elkezdődtek az importterminálok és LNG-feldolgozó üzemek építése a kontinens nyugati felén. Ahogy azt korábban a VG megírta, az európai tervek szerint 20 úszó LNG-terminált építhetnek az országok, hogy minél több amerikai cseppfolyósított gázt fogadhasson a kontinens. Környezetkutatók szerint ez a terv teljesen tönkreteszi az éghajlatváltozás ellen elért eddigi eredményeket. Szerintük az LNG-terminálokkal Európa egy évtizedekig tartó gázfüggőségbe hajszolja magát.

Az európai kereslet jelentős felfutását tapasztaltuk, ehhez pedig alkalmazkodunk 

– mondta Colin Parfitt, aki a vállalat szállítási, ellátási és kereskedelmi műveleteit felügyeli. Hozzátette, hogy az amerikai cégek nem számítanak rá, hogy az európai országok visszatérnek majd az orosz energiahordozókhoz.

A Chevron világszinten is fontos földgáztermelőnek számít. 

2021-ben napi szinten több mint 200 millió köbméter (7,5 milliárd köbláb) földgázt hozott a felszínre. 

Ennek több mint felét az Egyesült Államokban és Ausztráliában termelte ki. A cég korábban Ausztráliában és Angolában volt jelen, de nemrég a Cheniere Energy és a Venture Global LNG-termelővel kötött adásvételi megállapodása révén megvetette a lábát az Egyesült Államokban is.

Az amerikai kitermelők szerint a palaolaj aligha menti meg Európát az energiaválságtól

Könnyen lehet, hogy az amerikai palaolajszektorban rejlő lehetőséget a politikusok túlbecsülték, különösen, mivel a befektetők nem szorgalmazzák a termelés felpörgetését.

Jut bőven exportra a gázból

A Reuters azt írja, hogy az Egyesült Államok a világ legnagyobb gáztermelője. Colin Parfitt szerint az 

USA gázfogyasztása nagyjából változatlan, így a belső piacra nem kell többet küldeniük. 

Hozzátette, hogy ezzel ellentétben az iránti igény nagymértékben emelkedik, erre pedig reagálni fognak.

 

A szakember elmondta, hogy a Chevron olaj- és gázkitermelése az USA legnagyobb olajmezőjén, a Permi-medencében 2022 első felében 7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. 

Az idei egész évben 15 százalékos emelkedés lesz.

Még ez is: elszállnak a cseppfolyós gáz fuvarozási árai

Miután Európa az orosz földgázt jelentős részben más kontinensről, elsősorban Amerikából, cseppfolyósított formában szállított gázzal pótolja, ennek forgalma nagyot emelkedett. A szállítókapacitás szűkös, kevés a szabad hajó, az árak az égbe szállnak.

A Chevron azt is vizsgálja, hogy miként tudna még több gázt szállítani Európába. Egy Izrael partjainál lévő gázmezőről akár a már meglévő vezetékeken és néhány LNG-terminálon keresztül lenne lehetőség a kereskedés fokozására.