Magyarország viszonylag jól áll az energiaválságban – jelentette ki a VG Podcastnak az Erste gáz-, és olajipari elemzője. Pletser Tamás szerint megnyugtató, hogy a hazai gáztárolók 75 százalékos töltöttségi szint körül vannak, ugyanis hazánkban az uniós átlagot messze felülmúlja a tárolókapacitás. 

Idehaza csak egy rendkívül hideg februári, és márciusi időjárás esetén lehet szükség a lakossági fogyasztás korlátozására, de a „spórolás” mindenképpen indokolt. 

Ugyanakkor a szakértő szerint a háztartások nehezen tudják majd kifizetni a még mindig fékezett energiaárakat. Hangsúlyozta, ha az élelmiszerár-emelkedést hozzáadjuk, akkor a idehaza a családok bevételének akár 75 százaléka elmehet rezsire, és élelemre, ami az eddigi 35-40 százalék után igen magas arány.

Fotó: Kurt Desplenter AFP

Pletser Tamás szerint annak is van esélye, hogy mindenfajta Oroszországból érkező nyersanyagimport megszűnik, részben a szankciók hatására, részben pedig az infrastruktúra esetleges megsemmisülése miatt. Ehhez azonban nagy fordulatot kell vennie, az orosz–ukrán háborúnak, eddig ugyanis a kritikus infrastruktúrára mindkét fél „vigyázott”. Az LNG-szállítmányok ugyan felpörgőben vannak, de igazán nagy készleteket csak 2025–2026-ban szabadítanak majd fel, de a cseppfolyós földgáz árának esésére még akkor sem kell számítani. Összességében a szakértő szerint 2023 tele lesz a legnehezebb az energiaellátás szempontjából, és egész Európának újra kell gondolnia energiagazdálkodását, illetve az energia áráról alkotott képét, ugyanis az olcsó orosz importnyersanyagok időszakának végeszakadt.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast