A 2009-es válság idején közel se csökkent akkorát a brit bérek értéke, mint idén az elszabadult miatt, és az európai kontinensen még rosszabbul jártak az alkalmazottak – állapítja meg az ECA International legfrissebb jelentése a globális fizetési trendekről. A pusztítás Európában általános: kivétel nélkül mindenhol kevésbé nőttek a bérek, mint az árak. Jövőre is majdnem mindenhol ugyanez folytatódik, és ahol érdemi béremelkedés várható, az nem Európában van.  

Financial,Crisis,In,United,Kingdom,-,Recession.,Man,With,Empty
Fotó: Shutterstock

A briteknél az idei 3,5 százalékos átlagos béremelés ellenére 5,6 százalékkal csökken a bérek értéke, hiszen az átlagos infláció várhatóan eléri a 9,1 százalékot. Ekkora bérvesztést még sose mértek az ECA 22 éve indult jelentései – amelyek 365 multi és 68 ország béreit veszik számba –, még a 2009-es pénzügyi válság idején is csak 2,1 százalék volt a csökkenés.

Az európai átlag még ennél is rosszabb képet mutat: idén 6,4 százalékot vesztenek a fizetések reálértékben. Jövőre további 2,1 százalékos romlást vetít előre a felmérés, és 2023-ban a britek járhatnak sokkal csúnyábban 4 százalékos további értékvesztéssel.

Habár minden európai ország reálbércsökkenésről számolt be idén, sok európai ország jobban viseli a vihart, mint az Egyesült Királyság, amely a jövő évet tekintve is kevésbé optimista kilátásokkal küszködik. Néhányan reálbér-növekedést jeleznek előre a jövő évre, köztük Svájc 0,1 százalékot, Görögország 0,3, Bulgária 0,8 százalékot

– idézi az ECA honlapja Oliver Browne fizetési igazgatót.

Globálisan idén a számba vett országok 78 százaléka tapasztal reálbércsökkenést, Európa tekintetében az arány száz százalék. Jövőre globálisan már csak 37 százalék esetében várható további fogyatkozás, de Európában még mindig 76 százalékos az arány.

Várható reálbérek 2023-ban
 

A felmérés szerint a világ megint kemény évre számíthat 2023-ban, habár a benne szereplő országok 37 százaléka számít reálbér-növekedésre, a 2022-re előre jelzett 22 százaléknál többen. A legnagyobb színvonaljavulásra India számíthat, amelyet Vietnám és Kína követ.

Az Egyesült Államok dolgozói az idén 8,1 százalékos infláció mellett 4,5 százalékos értékvesztést szenvedhetnek el a béreikben, de a dollár erejének, a Federal Reserve aktív beavatkozásának és az ország viszonylagos energiafüggetlenségének köszönhetően jövőre 3,5 százalékra csökkenhet az infláció. Ez azt jelentené, hogy 4,5 százalékos emelkedés mellett 1 százalékkal javulhatna a bérek reálértéke.

Európához és Amerikához képest viszonylag stabil Ázsia helyzete a reálbérek terén, hiszen ezt a területet kevésbé sújtotta a felszökő infláció, és átlagban nőhet is idén a reálbér, bár csak 0,1 százalékkal. Kínában 3,7, Hongkongban 1,6 százalékos lehet a javulás.

Vannak azonban Ázsiában is olyan országok, amelyek rosszul jártak, a leginkább Srí Lanka, ahol a gazdasági felfordulás kivételesen magas inflációhoz vezetett. Akik oly szerencsések voltak, hogy megőrizhették a munkahelyüket, még azoknak is több mint 40 százalékot veszített az értékéből a bérük. 

Összességében Ázsia mégis stabil maradhat 2023-ban is. Kínában és Hongkongban az ideihez hasonló mértékben nőhetnek a reálbérek a jelentés szerint.