Nemzetközi gazdaság

Folytatódnak az orosz támadások az ukrán energiarendszer ellen

Ukrajna energetikai létesítményeinek csaknem egyharmada megsemmisült a légicsapáshullámban.

Oroszország „újabb masszív csapást” indított Ukrajna energiahálózata ellen, a támadások „nagyon széles körűek”, és Ukrajna nyugati, középső, déli és keleti régióit érintik – közölte szombat éjjeli videoüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Hozzátette, hogy a rakéták és drónok többségét lelőtték, s hogy az oroszok ezekkel a támadásokkal nem tudják megakadályozni az ukrán csapatok előrenyomulását és azt, hogy kiűzzék őket az általuk elfoglalt, Ukrajna részét képező területekről. 

Kyiv Saw Multiple Missile Attacks By Russia
Másfél millió család maradt áram nélkül az orosz légicsapások miatt.
 Fotó: Serhii Mykhalchuk / Global Images Ukraine via Getty Images

Elismerte, hogy nem tudják valamennyi, az ukrán energetikai infrastruktúrát támadó orosz drónt és rakétát leszedni és ártalmatlanítani, de fokozatosan, szövetségeseik segítségével hamarosan erre is képesek lehetnek. Zelenszkij elmondta, hogy szombaton 36 rakétát lőttek ki az oroszok, a legtöbbjüket még a levegőben sikerült ártalmatlanítaniuk, de ennél pontosabb adattal nem szolgált az elnök.

Ukrajna erőműveinek és más 

energiatermelő létesítményeinek csaknem egyharmada megsemmisült 

a múlt hét hétfő óta tartó légicsapáshullámban – írja a BBC. A legutóbbi támadások célpontja a fővárostól, Kijevtől délkeletre fekvő Cserkaszi régió és a nyugatabbra fekvő Hmelnyickij város volt. Légicsapásokról és áramkimaradásokról számoltak be a Fekete-tenger partján lévő Odesszától az északnyugati Rivnye és Luck térségéig. A nemzeti áramszolgáltató, az Ukrenerho szerint a csapások nagyobb károkat okozhattak, mint a hónap eleji intenzív bombázások.

Szerhij Kiral, a nyugati Lviv városának alpolgármestere a BBC-nek azt mondta, hogy 

Oroszország stratégiája egyértelműen az, hogy még a tél beállta előtt tönkretegye az ukrán lakosság energiaellátása szempontjából kritikus létesítményeket, 

és a háborút a frontvonalon túli területekre terjessze ki. Kiral szerint minél nagyobb sikereket érnek el az ukrán katonák a frontvonalon az oroszok visszaszorításában, azok annál intenzívebben terjesztik ki háborújukat a civilek, a lakosság, az infrastruktúra ellen.

Szakértők szerint Vlagyimir Putyin az energiaellátás szétverésével és lerombolásával a szokásosnál is keményebb tél elé néző ukránok ellenállását igyekszik megtörni, ha már a katonai ellenállásukat nem sikerült. Eközben 

folyik a lakosság evakuálása az ukrán előrenyomulással fenyegetett Herszon városából, 

ezerszám kényszerülnek elhagyni otthonaikat a helyi lakosok. Az oroszok a város azonnali elhagyására szólították fel ismét az ukrán lakosságot.

 

bombázás orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin Herszon rakétatámadások Volodimir Zelenszkij energiarendszer
Kapcsolódó cikkek