Tajvan nem mond le szuverenitásáról, és nem köt kompromisszumot a szabadság és a demokrácia ügyében, az emberek egyértelműen ellenzik Peking „egy ország, két rendszer” elvét Tajvanon – reagált a tajvani elnöki hivatal Hszi Csin-ping beszédére.

Taiwan's President Tsai Ing-wen gives a thumbs-up sign as she attends a ceremony to mark the island's National Day in front of the Presidential Office in Taipei on October 10, 2022.
Fotó: AFP / Sam Yeh

A Kínai Kommunista Párt vasárnap megkezdődött kongresszusán a pártfőtitkár azt mondta, hogy Kína békés újraegyesítésre törekszik Tajvannal, de nem adja fel a katonai lehetőséget a probléma megoldására. Leszögezte, hogy a tajvani kérdés megoldása a kínai népen múlik, és hogy 

a nemzeti újraegyesítés mindenképpen megtörténik. 

A Reuters tudósítása szerint a beszéd azon része kapta a legnagyobb, hosszan tartó tapsot, amelyben Hszi elutasította Tajvan függetlenségét.
A tajpeji elnöki iroda válaszában leszögezte, hogy a béke és a stabilitás fenntartása a Tajvani-szorosban a két fél közös felelőssége, és „a konfrontáció nem járható út egyik fél számára sem”.

A pártkongresszusról bővebben itt olvashat.

Tajvani elnök: kizárt a fegyveres konfliktus Kínával

Tajpej kész az egyeztetésekre Pekinggel, ugyanakkor növeli védelmi kiadásait, és nem adja fel demokratikus értékeit.