Határozottan kizárt egy esetleges fegyveres konfliktus Kínával a tajvani elnök hétfőn szerint, hangsúlyozva, hogy Tajpej kész az egyeztetésekre Pekinggel, ám ugyanakkor védelmi kiadásait is növeli, és nem adja fel a demokratikus értékeket.

Caj Jing-ven a sziget nemzeti ünnepe alkalmából elmondott beszédében sajnálatosnak nevezte, hogy szerinte Kína fenyegetően lép fel a Tajvani-szorosban és a térségben. Leszögezte, hogy nem engedhetik, hogy Kína azt gondolja, a tajvani nép bármilyen formában hajlandó lenne alkudozni a szabadságáról és a demokráciájáról, és a felek csak ezt tiszteletben tartva tudnak konstruktívan együttműködni a térségben.

Tajvan elnöke, Caj Jing-ven  és William Lai alelnök részt vesz a sziget nemzeti ünnepe alkalmából rendezett ünnepségen az elnöki hivatal előtt Tajpejben 2022. október 10-én. 
Fotó: Sam Yeh / AFP

Tajvan szuverenitása és demokratikus értékeinek védelme ügyében egyetértés van az összes politikai párt között – fogalmazott. 

Hozzátette, hogy bár reményei szerint sikerül csökkenteni a feszültséget, Tajvan megmutatja a világnak, hogy tesz a saját védelme érdekében. 

Elmondta, a sziget növeli a precíziós rakéták, hadihajók és más egyéb fegyverek gyártását annak érdekében, hogy képes legyen választ adni egy esetleges katonai fenyegetésre.

Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi látogatását követően Kína és Tajvan között különösen megromlott a kapcsolat. Kína mindig is saját területének tekintette Tajvant annak ellenére, hogy a sziget régóta autonóm önigazgatással rendelkezik, és Peking továbbra is a sziget újraegyesítésén dolgozik. Pelosi látogatása óta Peking egy sor hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan közvetlen közelében.

Kína az amerikaiakhoz hasonló rakétarendszerrel tartja rettegésben Tajvant

A rakéták előállítása is olcsó, így több ezer darabot lehet gyártani belőlük.