Hongkongban horgonyozott le a szankciókkal sújtott orosz üzletember, Alekszej Mordasov Nord nevű luxusjachtja – derül ki a Reuters cikkéből.

Hong Kong Russian Oligarch Alexei Mordashov Yacht, A women stand next to the Yacht Nord owned by Russian Oligarch Alexei Mordashov is seen docked in Hong Kong on October 7, 2022 in Hong Kong, China. Alexey Alexandrovich Mordashov, the main shareholder and chairman of Severstal, Russia's largest steel and mining company, Mr. Mordashov is currently under sanctions imposed by the United States and EU. (Photo by Vernon Yuen/NurPhoto) (Photo by Vernon Yuen / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Vernon Yuen / AFP

A Marine Tracker nevű hajókövető oldal szerint a Nord október 5-én érkezett Hongkongba, miután egyhetes utat tett meg az orosz Távol-Keleten található Vlagyivosztokból a Japán-tengeren és a Kelet-kínai-tengeren keresztül. Az orosz–ukrán háború kirobbanása után a hajó a Seychelle-szigeteken horgonyzott.

A 141 méter hosszú Nord 521 millió dollárt ér, a világ egyik legdrágább és legnagyobb luxusjachtjának számít.

A hajót, amelyet két éve bocsátottak vízre, a német Lürssen építette. A többszintes luxusjacht hat fedélzettel és saját helikopterleszállóval is rendelkezik. Mordasov a legnagyobb orosz acélgyár, a Szeversztal tulajdonosa, egyben Oroszország leggazdagabb embere. A szankciók előtt családjával együtt 29,1 milliárd dolláros vagyona volt, feltételezések szerint baráti kapcsolatokat ápol a hetvenéves Vlagyimir Putyinnal.

Az üzletember 65 méteres Lady M nevű luxushajóját márciusban lefoglalták az olasz hatóságok, ám a Nord aligha fog így járni. A hongkongi hatóságok nem kívánták kommentálni az amerikai hírügynökség értesüléseit.

A szankciókkal sújtott orosz üzletemberek jachtjait Európa-szerte kikötőkben vagy hajógyárakban tették mozgásképtelenné az orosz–ukrán háború kirobbanását követően, mivel a hatóságok megpróbálják megakadályozni, hogy a hajókat olyan kikötőkbe vigyék, ahol a szankciók nem érvényesek.

Azonban az időben lépő orosz milliárdosok a világ olyan részeire szállítottak a jachtjaikat, ahová a nyugati szankciók nem érnek el, így a hajók felbukkantak a Közel-Keleten, a Karib-térségben, Törökország partjainál vagy épp a Távol-Keleten.

Pert nyert egy orosz milliárdos

A párizsi bíróságon pert nyert Alekszej Kuzmicsev, az Alfa Group befektetési cég dúsgazdag alapítója a francia vámhatóság ellen. A bírónő szerint Kuzmicsev két, a francia Riviérán horgonyzó jachtja közül a La Petite Ourse fedélzetén végrehajtott razzia jogszerűtlen volt. Részleges győzelme ellenére Kuzmicsev valószínűleg nem tudja elszállítani a hajóit a francia Riviéráról.