Nemzetközi gazdaság

Képeken az orosz oligarchákhoz köthető 16 legszebb jacht

A Gibraltáron lefoglalt szuperjacht az első, amit nem csupán elvettek az orosz tulajdonosától, hanem értékesítettek is.

A hatóságok elárvereztek egy 75 millió dollárt érő szuperjachtot Gibraltáron, amelynek feltételezett tulajdonosa Dmitrij Pumpjanszkij orosz oligarcha, aki Oroszország legnagyobb acélcsőgyártó cégének, a Gazprom energiavállalat beszállítójának, a TMK-nak a tulajdonosa. (A cég álláspontja szerint a háború kitörését követően Pumpjanszkij távozott a vállalattól, ám ebben a nemzetközi források kételkednek.) A hajónak hat hálókabinja van, 12 vendég és 20 fős személyzet elszállásolására alkalmas, akad úszómedencéje, jakuzzija, gyógyfürdője, 3D-s mozija, valamint jet-ski és búvárfelszerelése.

A Dmitrij Pumpjanszkijhez köthető Axioma

A gibraltári bíróság zárt licitrendszeren keresztül passzolja el a jachtot, 63 ajánlatot nyújtottak be elbírálásra a keddi határidőig, a kiválasztási folyamat várhatóan 10-14 napot vesz igénybe.

Ez Európában az első olyan luxusjármű, amit nem csupán lefoglaltak a hatóságok, hanem értékesítettek is.

Bár korábban a brit és amerikai hatóságok azt közölték, az eladásból befolyt pénzből Ukrajnát kívánják támogatni, ebben az esetben a vételárból 20 millió dollár a JPMorganhez kerülhet, ugyanis ennyivel tartozik a pénzügyi vállalatnak Pumpjanszkij. Sajtóhírek szerint nem valószínű, hogy az értékének megfelelő összeget ajánlottak a jachtért, és a 20 millió dollár feletti pénzt is egyelőre befagyasztják.

Jachtgyártó cégek mehetnek tönkre az oligarchákra kivetett szankciók miatt

Sok hajógyárban le kellett állítani a munkát, mivel a cégek félnek, hogy az elkészült jachtokat a megrendelők nem tudják majd kifizetni a szankciók miatt. Az iparági szereplők kerülik az oroszokkal való üzletelést, még akkor is, ha az illető nincs szankciós listán.

A Reuters képösszeállítást közölt az olasz oligarchákhoz köthető 16 legszebb jachtról – amelyek lefoglalása egyébként jogilag aggályos a VG Podcastnak nyilatkozó Novák Zoltán. A Taylorwessing Ügyvédi iroda partnere szerint nem mindegy, hogy az adott európai uniós tagállam lefoglal egy jachtot, vagy pedig megtiltja annak használatát. Jól szemlélteti a két helyzet közötti különbséget a bankszámlák esete: ha megtiltják a használatot, akkor a bankszámlán lévő pénzhez nem férhet hozzá tulajdonosa, de az összeg ott marad a számláján. Ugyanakkor a másik esetben „államosítják”, azaz elveszik a pénzét.

Önmagában a szankciókra hivatkozva a nemzeti jogrendek alapján meg lehet tiltani például egy hajó használatát, illetve le lehet foglalni azt, ám más a helyzet, ha el is adják a vagyontárgyat, mert az már rendkívül aggályos helyzet jogi szempontból.

 

Roman Abramovics egyik kedvence, a My Solaris
A korábbi KGB-tiszt Vlagyimir Sztrzhalkovszkijhoz köthető Ragnar Norvégiában „pihen”
Roman Abramovics tulajdona, az Eclipse
A feltételezhetően Igor Szecsinhez tartozó Crescent Spanyolországban várja sorsát
Mallorcán kapták el a Tango nevű jachtot, ami Viktor Vekselberg orosz milliárdosé
A Lady Anastasia Alekszander Mijeevet szállította korábban
Az orosz állami hivatalt vezető Rostec Szergej Csemezov Valerie nevű szépsége
Andrej Melnyicsenko iparmágnás 143 méter hosszú szuperjachtja
Alisher Uszmanov oligarcha Dilbarja
Oleg Tinkovot szállította eddig a La Datcha
Nem Lady N, hanem Lady M: Alekszej Mordasové
A Rosneft-vezérigazgató Igor Szecsin igaz szerelme, az Amore Vero
Szergej Galickij monacói járműve, a Quantum Blue
Roman Abramovics elképesztő jachtja, a Luna
Alekszander Abramov Triple Seven nevű óriása a Temzén Fotó: VICKIE FLORES

 

 

jacht háború Oroszország árverés oligarcha
Kapcsolódó cikkek