Az uniónak szigorítania kell a Kínával szembeni hozzáállásán, és az ázsiai országot teljes mértékben versenytársnak kell tekintenie, valamint szorosabban kell együttműködnie az Egyesült Államokkal – áll az EU külügyi szolgálata által a tagállamok számára készített jelentésben.

EU aiming for better defense ties with China
Fotó: Ga la/ Imaginechina via AFP

Az a viták ellenére eddig Kínát stratégiai partnereként kezelte a globális és nemzetközi kihívások kezelésében, azonban az uniós tisztviselők most változtatnának ezen.

Az ötoldalas dokumentum ezt azzal indokolja, hogy Peking Oroszországot támogatja az ukrajnai háborúban, fenyegeti Tajvant, elnyomja az ujgur kissebséget és nem tiszteli az emberi jogokat Hongkongban. A jelentés szerint mindezek olyan jelentős fejlemények, amelyek az EU jelenlegi politikájának újragondolását indokolják – derül ki az FT cikkéből.

Az értékelésben stratégiai sebezhetőségként nevezik a Kínától való függést a félvezetők és a ritkaföldfémek esetén, ezért az uniós tisztviselők a hazai gyártókapacitások kiépítését és az ellátási láncok diverzifikálását javasolják. Emiatt szorgalmazzák a kapcsolatok elmélyítését más ázsiai országokkal.

Kína még erősebb globális versenytársává vált az EU-nak, az Egyesült Államoknak és más, hasonlóan gondolkodó partnereknek

 – áll a vitairatban, amely csak egy bekezdést tartalmaz a Kínával való korlátozott együttműködésről. Az uniós tisztviselők szerint a távol-keleti óriással csupán az éghajlatváltozás, a környezetvédelem és az egészségügy területén lehet együttműködni.

A dokumentum leszögezi, hogy Peking célja egy olyan világrend kiépítése, ahol az egyéni emberi jogok alárendelődnek a nemzeti szuverenitásnak, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődés elsőbbséget élvez a politikai, illetve polgári jogokkal szemben. A jelentés szerint Kína tevékenysége és a multilaterális szervezetekben elfoglalt pozíciói bizonyítják mindezt.

Egy névtelenségét kérő magas rangú uniós tisztviselő szerint itt az idő, hogy az EU értékelje az eddigi politikáját, és figyelembe vegye az elmúlt évben történt eseményeket. A dokumentumot a külügyminiszterek a mai luxembourgi ülésükön vitatják meg, hogy előkészítsék a blokk 27 vezetőjének Kínáról szóló vitáját a csütörtökön kezdődő csúcstalálkozón.

Az uniós jelentés nem sokkal azt követően jött ki, hogy néhány napja Joe Biden bemutatta a nemzetbiztonsági stratégiáját, amiben a távol-keleti óriást jelölte meg az Egyesült Államok a legveszedelmesebb riválisának. Washington ugyanakkor konfliktusba keveredett Szaúd-Arábiával is, miközben az iráni atomalku felújítására egyre kisebb az esély.

Kitört a csipháború Kína és az Egyesült Államok között

Ahogy élesedik az amerikai–kínai szembenállás, Washington egyre inkább igyekszik a csúcstechnológiához szükséges gyártókapacitásokat amerikai földön létrehozni, miközben próbálja megakadályozni, hogy Peking hozzáférjen a legmodernebb technológiákhoz. A legutóbb elfogadott exportkorlátozások is ezt a célt szolgálják.