Kitart növekedési terve mellett Liz Truss brit miniszterelnök, ám elismeri, hogy jobban elő kellett volna készítenie a terepet a piaci reakciók mérséklése érdekében – jelentette ki Truss vasárnap a Nagy-Britanniát kormányzó Konzervatív Párt éves konferenciájának első napján.

Britain's Prime Minister Liz Truss leaves after the presentation of Addresses by both Houses of Parliament in Westminster Hall, inside the Palace of Westminster, central London on September 12, 2022, following the death of Queen Elizabeth II on September 8.
Fotó: Markus Schreiber / AFP

A kormányfő azután váltott enyhébb hangnemre, és igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy a növekedési terv bejelentése miatt 

az angol font rekordalacsony szintre esett a dollárral szemben, az állami hitelfelvételi költségek pedig az egekbe szöktek.

Továbbra is kiáll azonban növekedési terve mellett, amelyet a befektetők és a közgazdászok élesen bíráltak, mivel több milliárd fontnyi többletkiadást irányoz elő anélkül, hogy részletezné, miből fedeznék ezeket.

Rontotta Nagy-Britannia államadósságának kilátását az S&P

A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette a brit besorolásokat.


„Megértem az aggodalmukat a héten történtek miatt” – mondta a kevesebb mint egy hónapja hatalomra került Truss a BBC műsorában is, ám hozzátette:

Kiállok a bejelentett csomag mellett, és amellett is, hogy gyorsan kellett bejelenteni, mert cselekednünk kellett, de elfogadom, hogy jobban meg kellett volna alapoznunk.

A brit kormány a meredeken emelkedő megélhetési költségek, a 10 százalék környékén járó, évtizedek óta nem mért és az ezzel egyidejű gazdasági visszaesés hatásainak enyhítése végett az utóbbi évtizedek legradikálisabb adócsökkentési programját hirdette meg. Több más nagyhorderejű intézkedéssel együtt, bejelentették, hogy a jövő áprilisban kezdődő új pénzügyi évtől a személyi jövedelemadó jelenleg 20 százalékos alapkulcsa 19 százalékra csökken, a legmagasabb jövedelmekre megállapított 45 százalékos felső adókulcs megszűnik, és a magas jövedelműek adója egységesen 40 százalék lesz. A kormány emellett - a korábbi tervvel ellentétben - nem emeli 25 százalékra a jelenlegi 19 százalékról a társasági adót.

A program finanszírozhatósága és államadósság-növelő hatása körüli piaci aggodalmak miatt a héten rekordmélységekbe, egyes időszakokban az árfolyamparitás közelébe gyengült a dollárral szemben. Mindeközben a közép- és hosszú futamidejű brit állampapírok hozama - a 2008-as globális pénzügyi válság óta először - 4 százalék fölé emelkedett és meghaladta a görög államadósság piaci finanszírozási költségeit.

Nem hátrál meg a brit kormányfő, hiába bünteti a piac

Liz Truss megvédte sokat bírált adócsökkentési programját.