Először adott interjút a brit kormányfő azóta, hogy a pénzügyminisztere nyilvánosságra hozta a nagy piaci vihart kavart miniköltségvetést. Liz Truss a BBC rádióban megvédte a tervet, mondván a kormánynak határozott lépést kellett tennie, ellentmondásos és nehéz döntéseket hoznia a gazdaság növekedése érdekében. Ő azonban készen állt erre, mert az a fontos, hogy elinduljon felfelé a gazdaság, az emberek átvészeljék a telet – jelentette ki.

Liz Truss Enters Downing Street as Britain's New Prime Minister in London, LONDON, UNITED KINGDOM - SEPTEMBER 06: Liz Truss delivers her first speech as British Prime Minister outside 10 Downing Street in London, United Kingdom on September 06, 2022. Liz Truss has become the 15th British Prime Minister appointed by Queen Elizabeth II after defeating Rishi Sunak in the Tory leadership contest with 57% of the vote. Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency (Photo by Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Anadolu Agency via AFP


A nagyrészt adócsökkentéseket tartalmazó tervet a kormány hitelekből kívánja finanszírozni. A piaci aggodalmak miatt zuhant a font árfolyama, és a Bank of England kénytelen volt közbelépni egy ideiglenes kötvényvásárlási programmal – emlékeztetett a Sky News

Truss változatlanul azt állítja, hogy a kormány helyesen cselekedett, amikor sürgős lépéseket tett az a gazdasági lassulás és az energiaszámlák kezelése érdekében – a bejelentést követő gondok ellenére. Határozott nemmel válaszolt a kérdésre, hogy nem lenne-e időszerű visszavonni a miniköltségvetést.
A kormányfő nem győzte meg a piacokat, mivel az interjú után a font egy százalékkal, 1,0764-es szintre gyengült a dollárral szemben, bár ebben Jonas Goltermann, a Capital Economics vezető közgazdásza szerint a brit gazdaság miatti aggodalmak mellett szerepet játszik a zöldhasú ereje is.

Nem hiszem, hogy a BoE beavatkozása hosszú távon lendületet adna a fontnak, bár megakadályozhat egy szélsőséges visszaesést 

– mondta a Reutersnek. Goltermann valószínűnek tartja, hogy a font tovább gyengül, és a BoE csalódást okoz a kereskedőknek, akik arra számítanak, hogy jövő tavaszra a jegybank 6 százalékra emeli a kamatlábakat a jelenlegi 2,25-ról.

Busy day on Regent street with crowds of people and cars, London, England, UK,
Fotó: Alexander Spatari / Getty Images


Bírálta az adócsökkentési tervet Mark Carney, a BoE korábbi kormányzója is, mert szerinte az aláásta a brit jegybank infláció megfékezésére tett erőfeszítéseit, illetve káoszt okozott a pénzügyi piacokon. 

A kormánynak abban igaza van, hogy a gazdaság gyorsabb növekedésére összpontosít, ez azonban a jövőre vonatkozik, rövid távon pedig zavart okoz, mert nem világos, hogyan áll majd össze az államháztartás – nyilatkozta ugyancsak a BBC-nek. 

A befektetőket szerinte az is aggasztja, hogy a miniköltségvetéshez a szokásokkal ellentétben nem csatolták a brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőintézetként működő Office for Budget Responsibility elemzését. 

Fontos, hogy a költségvetést független, és ki merem azt mondani, szakértői vizsgálatnak vessék alá

– hangsúlyozta.
A pénzügyminisztérium azt ígéri, hogy a november 23-án ismertetendő költségvetésből derülnek ki a részletek azzal kapcsolatban, hogyan tervezi a kormány csökkenteni az államadósságot. Több pénzpiaci elemző szerint azonban a kabinetnek ezt előbb kellene megtennie, hogy megnyugtassa a befektetőket.