Nemzetközi gazdaság

Különleges űrtechnológiával figyelik Ukrajnát

Az UNESCO is nagy aggodalommal tekint a háború történéseire, Ukrajnában eddig már 207 kulturális helyszín rongálódott meg az orosz invázió következtében.

Az UNESCO műholdképek segítségével figyeli az orosz katonai támadás által az ukrajnai kulturális javakban és örökségben okozott károkat – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Manuel Fiol of the United Nations Satellite Centre (UNOSAT) shows satellite pictures of the theater of Mariupol during a UNESCO and UNOSAT joint press preview of a new platform which will record and monitor damage to cultural sites in Ukraine, in Geneva on October 26, 2022. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) ukrajna, műhold
Fotó: AFP

Az ENSZ kulturális ügynöksége megerősítette, hogy a háború február 24-i kezdete óta Ukrajnában eddig 207 kulturális helyszín sérült meg. Ezek közül 88 vallási intézmény, 15 múzeum, 76 történelmi és/vagy művészeti jelentőségű épület, 18 műemlék és 10 könyvtár szenvedett károkat.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a helyzet rossz és még rosszabb is lehet – nyilatkozta Christa Piccat, az UNESCO kulturális és vészhelyzetekért felelős igazgatója egy genfi sajtótájékoztatón.

Öröm az ürömben, hogy eddig a hét, Ukrajnában található világörökségi helyszín egyike sem sérült meg a háború során. Az UNESCO a megfigyelés érdekében együttműködésre lépett az ENSZ műholdas központjával, az UNOSAT-tal.

 

UNESCO kulturális háború Ukrajna műhold
Kapcsolódó cikkek