A múlt hónapban kihirdetett TotalEnergies után a Shell is jogot szerzett arra, hogy a QatarEnergy partnereként előkészítse a világ egyik legnagyobb gázmezejének számító, Katar és Irán területén húzódó, Északi mező néven emlegetett lelőhely kiterjesztését déli irányban. A feltárási és fejlesztési munkákból azonban mások sincsenek kizárva, a többi potenciális olaj- és gázipari szereplőről 2023 első negyedévében döntenek. 

Az innen kitermelt és cseppfolyósított gázt (LNG) tárt karokkal várják majd az energiaválságát élő Európában a kieső orosz földgázszállítások alternatívájaként. Az Északi mező déli részén dolgozó projektvállalatban a brit Shell a TotalEnergieshez hasonlóan 9,3 százalékos részesedéshez jut, míg a QatarEnergy megtartja 75 százalékos pakettjét. 

Az Északi mező keleti irányú bővítésére szóló megbízási szerződést már az év elején aláírták, ott a TotalEnergies, a Shell, az Exxon, a ConocoPhillips és az Eni is részesedik a közös munkából és annak majdani gyümölcséből – jelentette az Argus. A keleti és a déli fejlesztési terület termelésbe vonásától azt remélik a katari vezetők, hogy országuk LNG-exportja 2027-re évi 77 millió tonnáról 126 millió tonnára nőhet.