Az amerikai gazdaság hat-kilenc hónapon belül recesszióba süllyedhet, a fogyasztókat azonban a küszöbönálló válság jobb helyzetben találja majd, mint a 2008–2009-es globális pénzügyi krízis idején – mondta Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója a CNBC-nek adott hétfői interjúban.

Fotó: Michel Euler / AFP

A legnagyobb amerikai bank vezetője szerint a kedvezőtlen tényezők egy „nagyon, nagyon súlyos kombinációja” a jövő év közepére várhatóan recesszióba taszítja az amerikai és a világgazdaságot egyaránt. Ezzel együtt úgy vélekedett, az amerikai gazdaság egyelőre nagyon jól teljesít, a fogyasztók pedig ugyancsak jobb állapotban vannak, mint a legutóbbi, 2008-as válság idején.

Dimon szerint a vészharangok megkongatását az elszálló a vártnál nagyobb jegybanki kamatemelések, a mennyiségi lazítás – azaz a jegybanki eszközvásárlások – még ismeretlen következményei, valamint az orosz–ukrán háború egyaránt indokolttá teszik.

Ezek mind nagyon-nagyon komoly tényezők, amelyek valószínűleg az Egyesült Államokat és a világot is – Európa már most is recesszióban van – valamilyen recesszióba taszítják hat-kilenc hónap múlva

 – mondta Dimon.

A bankvezér szerint a Fed túl sokáig várt, és túl keveset tett, amikor az infláció négy évtizedes csúcsra ugrott, azóta viszont igyekszik felzárkózni a jegybank szerepét betöltő szervezet.

Hogy a meddig tart majd, és hogy milyen mélységű lesz, azt Dimon szerint nem lehet megbecsülni, a piaci szereplőknek így egy sor különböző lehetséges kimenetelre érdemes felkészülniük. Sok múlik azon is, hogy mi lesz az Ukrajnában zajló háborúval.

Ami viszont borítékolható, az a továbbra is magas pici volatilitás. A JPMorgan-vezér szerint könnyen elképzelhető egy újabb 20 százalékos zuhanás a tőzsdéken, ez pedig vélhetően sokkal fájdalmasabb lenne a befektetőknek, mint az eddig elszenvedett, hasonló mértékű esés.

A JPMorgan pénteken teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését. A nagybank részvényei hétfőn közel 1 százalékot ereszkedtek, idén viszont már piaci értékének több mint harmadát elvesztette a