Nemzetközi gazdaság

Brutálisan odavert Ukrajnának az orosz megtorló csapás

Miközben a Kreml elégedett, Kijev kénytelen volt leállítani az áramexportot, és energiatakarékoskodásra kellett felszólítania az ukránokat az orosz megtorló csapásokat követően.

Masszív rakétacsapásokkal vágott vissza Ukrajnának hétfőn Oroszország a Kercsi-szoroson átívelő hídat megrongáló robbantásra, és a jelek szerint Kijevnek fájt a megtorlás.

Fotó: Handout / AFP

Ukrajna keddtől leállítja villamosenergia-exportját az ország energetikai infrastruktúrát ért orosz rakétacsapások miatt, hogy stabilizálja saját energiarendszerét – jelentette be hétfőn az ukrán energiaügyi minisztérium. 

Az energiarendszert ért hétfői támadás

az egész háború során a legnagyobb volt

– idézte a Reuters Herman Haluscsenko ukrán energiaügy minisztert. A rakétatámadással azt oroszok a teljes ellátási rendszer megrongálására törekedtek. A probléma nem csak az ellátást veszélyezteti, más szempontból is érzékenyen érinti a pénzben nem bővelkedő Kijevet: júniusban a minisztérium azt közölte, hogy idén másfél milliárd euró bevételre számít az uniós áramexportból.

Az ukrán elnöki hivatal hétfő délután közleményben kérte a lakosokat, hogy az energetikai infrastruktúra elleni orosz rakétatámadások miatt lehetőség szerint csökkentsék az energiafelhasználásukat 17 és 22 óra között, hogy tehermentesítsék a hálózatot. A mai este lesz a legnehezebb az ukrán energiaszektor számára – idézte az Unian híügynökség Andrij Heruszt, a parlament energetikai és lakásügyi bizottságának elnökét.

Ha ma este kevesebb áramot fogyaszt a lakosság, az nagyban segíti a hálózatot, és csökkenti a vészleállások kockázatát

– mondta. Arra kérte az ukránokat: mellőzzék a villanymelegítők, a bojlerek, indukciós főzőlapok, mikrohullámú sütők, mosógépek, elektromos sütők, vízforralók, vasalók, mosogatógépek, légkondicionálók, töltőberendezések, porszívók, számítógépek és televíziók használatát. Ha van rá mód, ezeket az eszközöket csak napközben vagy 10 óra után használjuk – javasolta.

Fotó: Jurij Djacsisin / AFP

Reagált az ukrán oktatási minisztérium is, és a hétfő reggeli brutális rakétatámadások hírére távoktatást rendelt el – jelentette a Kárpáti Igaz Szó. Ukrajnában minden oktatási intézmény áttér az online tanulásra, október 14-ig – közölte a sajtószolgálat.

Hétfőn záporoztak az orosz rakéták az ukrán városokra, köztük a fővárosra, Kijevre is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Moszkva szándékosan időzítette a támadásokat azokra az órákra, amikor emberek eshetnek áldozatul. „Megpróbálnak elpusztítani bennünket, és letörölni a föld színéről” – mondta. Az ukrán és az orosz nyilatkozók kölcsönösen leterroristázták a másik felet, az utóbbiak a kercsi hidat ért támadásért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a hétfő reggeli kijevi támadássorozat az ukrán „terrortámadásokra” – köztük a Kercsi-szoroson átívelő híd robbantására – adott válasz volt. Moszkva elégedett volt a pusztítással, és azt közölte, hogy a csapatai minden kijelölt célpontot eltaláltak.

A háború lehetséges eszkalálódásának egy másik jeleként Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közös műveletekre utasította a hadsereget az oroszokkal az ukrán határ közelében, azzal vádolva Kijevet, hogy nyugati szövetségeseivel országa elleni támadásokra készül.

 

 

 

áramellátás orosz ellencsapás ukrán áramexport ukrám bevételek háború energiarendszer
Kapcsolódó cikkek