Augusztusban 0,1 százalék volt az előző hónapban, 8,3 százalék az egy évvel korábbi azonos hónapban mérthez képest a fogyasztói árak növekedési üteme az Egyesült Államokban. A The Wall Street Journal által készített elemzői konszenzus 8 százalékra számított, júliusban 8,5 százalék volt a ráta. A Reuters elemzői konszenzusa 75 bázispontos kamatemelést vár a Fed szeptember 21-én tartandó ülésétől. 

A worker adjusts a price tag on a cut of meat for sale at a butcher shop in the Union Market district in Washington, D.C., US, on Tuesday, Aug. 30, 2022. Food prices in July climbed 10.9% from a year earlier, according to the US Department of Labor, with the cost of food away from home such as restaurant meals advancing but at a slower pace than groceries. Photographer:
Árcédulacsere egy washingtoni hentesnél. Fotó: Al Drago / Getty Images

A volatilis tételek nélkül számított maginfláció júliushoz képest 0,6 százalékkal emelkedett, az éves ráta így 6,3 százalékra nőtt. Az adat meglepetéserejét növeli, hogy az annak ellenére mérséklődött a vártnál kevésbé, hogy az üzemanyagárak számottevően csökkentek augusztusban. Az áremelkedés üteme továbbra is erős, a jegybank nem dőlhet hátra. 

Jerome Powell, a Fed elnöke pár napja ismét megerősítette elkötelezettségét az infláció csökkentésével kapcsolatban, 

ennek alapján a piacok 75 bázispontos kamatemelést áraznak a Fed jövő heti ülésére. Az amerikai tőzsdék a dollár erősödésével párhuzamosan estek, az S&P 500 index a nyitást követően nem sokkal már 1,7 százalék mínuszban járt.

„Ha bárkinek lett volna bármi kétsége, hogy a Fed 75 bázispontra hajt, az már eloszlott” – nyilatkozta az adatok közzététele után Jay Bryson, a Wells Fargo közgazdásza a Bloombergnek. „Azt gondoltuk, hogy novemberben visszaveszik a tempót 50 bázispontra, most már szinte biztos, hogy akkor is napirenden lesz a 75 bázispont” – tette hozzá. 

A CME által határidős jegyzések alapján összeállított FedWatch Tool erre 78 százalék valószínűséget ad, még a 100 bázispontot sem zárja ki a piac, igaz, ennek valószínűsége mindössze 22 százalék. 

 

Az adatok közzététele után az OTP árfolyama 2,3 százalékkal, a Mol 1,5 százalékkal gyengült – délelőtt még erősödtek –, az euró-forint árfolyam viszont nagyjából változatlan maradt a 396-397-es szint közelében.