Diszkriminálta az özvegy férfi nyugdíjasokat Svájc nyugdíjrendszere, így döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága az évek óta tartó perben. Jelenleg ugyanis a megözvegyült svájci nőket életük végéig megilleti az özvegyi a férfiak esetében viszont ez csak addig van így, amíg 18 év alatti gyermeket nevelnek. 

Swiss Economy as Growth Forecast Trimmed on Ukraine
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A BBC cikke szerint az ügy Max Beeler pere miatt kezdődött. A svájci férfi még az 1990-es évek elején vesztette el feleségét. Akkor, 41 évesen fel kellett mondania, hogy két kisgyermekét nevelhesse. Jövedelmük a férfi özvegyi nyugdíja volt, amelyet azonban 2010-ben megszüntettek, amikor a kisebbik gyermek is betöltötte a 18-at. 

Beeler panaszt nyújtott be, mert úgy vélte, ha nő lenne, akkor továbbra is kapná a juttatást, férfiként viszont több mint másfél évtized kihagyás után kénytelen volt munkát keresni. A beadványt azonban a helyi bíróság elutasította, mert a régiós törvények nem tették lehetővé, hogy férfiként tovább kapja a nyugdíjat. 

Innen került, hosszú éveken át tartó huzavona után végül az Emberi Jogok Európai Bírósága elé az ügy, amely kimondta: Max Beeler jogtalanul lett megfosztva az őt megillető juttatástól, mert a törvény negatívan diszkriminálja a férfiakat a nőkkel szemben. 

Emelik a nők nyugdíjkorhatárát Svájcban

Az eddigi 64 év helyett már a nők is 65 éves korukban mehetnek csak nyugdíjba, erről döntöttek a népszavazáson a svájciak.

Max Beeler ezek után joggal igényelheti majd a 2010 óta elmaradt nyugdíját, ahogy több száz másik férfi is így tehet. Becslések szerint a svájci állam kénytelen lesz több millió frank elmaradt nyugdíjat kifizetni az érintetteknek.