Az amerikai kormány fontolgatja a Tajvannal való közös fegyvergyártás tervét, hogy megerősítse Tajpej elrettentő erejét Kínával szemben – írja a Nikkei Asia.

Taiwan Military Live-fire Training Amid Increasing Tensions With China, Taiwanese soldiers carrying artillery to tanks during the 2-day live-fire drill, amid intensifying threats military from China, in Pingtung county, Taiwan, 7 September 2022. Taipei has been receiving more arms sales and weapons from the US, while fostering its ties with countries like Japan, the UK, Canada and India, as Beijing vows to unify Taiwan without excluding the possibility of using force. (Photo by Ceng Shou Yi/NurPhoto) (Photo by Ceng Shou Yi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Ceng Shou Yi / AFP

A tervek szerint az amerikai védelmi cégek technológiát biztosítanának a fegyverek tajvani gyártásához, vagy tajvani gyártású alkatrészek felhasználásával készítenék az Egyesült Államokban.

Bár pontosan még nem határozták meg, hogy milyen fegyvereket gyártanának közösen, a legnagyobb valószínűséggel rakétákról és lőszerről lenne szó Rupert Hammond-Chambers, az USA–Tajvan Üzleti Tanács elnöke szerint.

Az üzletember hozzátette: ehhez a lépéshez a fegyvergyártóknak gyártási engedélyeket kell szerezniük a külügyminisztériumtól és a védelmi minisztériumtól, azonban az amerikai kormányzaton belül ellenállásba ütközhet az engedélyek kiadása. 

Ennek hátterében az áll, hogy többen aggódnak a modern katonai technológia külföldi gyártása miatt.

A tajvani külügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni, míg az amerikai külügyminiszter szóvivője azt közölte, hogy az Egyesült Államok minden lehetőséget megvizsgál annak érdekében, hogy biztosítsa a védelmi képességek gyors átadását Tajvan számára. 

Tajvan biztonsága szempontjából alapvető fontosságú, hogy az Egyesült Államok gyorsan biztosítsa a sziget védelmi képességét, és továbbra is együtt fogunk működni a hadiiparral, hogy támogassuk ezt a célt

– tette hozzá. Az amerikai elnökök 2017 óta több mint 20 milliárd dollár értékben hagytak jóvá fegyvereladásokat a sziget számára. Az Egyesült Királyságban működő Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete szerint Tajvan teljes fegyverimportja az Egyesült Államokból származott 2016 és 2020 között. Például Patriot légvédelmi rendszer védi a szigetet, amelynek fejlesztéséről idén állapodott meg Tajpej és Washington, de Tajvan rendelkezik F-16 vadászgépekkel is. Peking hevesen tiltakozott az eddigi fegyverszállítmányok miatt is, így a mostani lépés még jobban feldühítené, miközben a távol-keleti óriás és a Egyesült Államok egy sor kérdésben vitázik.

Dávid és Góliát küzdelme

Jelenleg Kína rendelkezik a világ harmadik legerősebb, egyben legnagyobb lélekszámú hadseregével, míg Tajvan a 21. helyet foglalja el a Global Firepower listáján. Az adatok szerint Peking kétmilliós hadereje mellett eltörpül Tajvan 170 ezres serege, ráadásul az előbbinek több ezer repülőgépe és tankja van.

Fighter Jets Training During 37th Edition Of Han Kuang Military Drill, A F-16 fighter jet is deployed to conduct emergency landing and takeoff training, during the 37th edition of Han Kuang military drill, in Pingtung, Taiwan, 15 September 2021. Taiwan, with great relations between the US, Japan and some European countries including Czech Republic and Lithuania, has been facing intensifying threats from China, with Washington offering more arms sales to the self ruled island.  (Photo by Ceng Shou Yi/NurPhoto) (Photo by Ceng Shou Yi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Ceng Shou Yi / AFP

Az igazán nagy különbség a tengeren mutatkozik: a távol-keleti óriás két repülőgép-hordozóval, 41 rombolóval, 49 fregattal, 70 korvettel és 79 tengeralattjáróval rendelkezik. Ezzel szemben Tajvan flottájában csak 22 fregatt, négy tengeralattjáró és ugyanennyi romboló található, repülőgép-hordozóval pedig nem rendelkezik. Érdekes adalék, hogy az Egyesült Államok 11 repülőgép-hordozójával a világ legütőképesebb flottáját tartja hadrendben, Oroszországnak pedig csak egy van.

Mindez azért kellemetlen, mert Kína a jóval erősebb flottájával blokád alá veheti a szigetet, amely olaj és gáz hiányában kénytelen lenne megadni magát, így Peking kikényszeríthetné az egyesülési tárgyalásokat.

Tajvan önállósága

A huszadik század első felében Tajvan a Japán Birodalom része volt, majd a második világháború után visszakerült Kínához. A világégés után kiújult a polgárháború a Mao Ce-tung vezette kommunisták és a Csang Kaj-sek irányítása alatt lévő nacionalisták között, az utóbbiak vereségük után, 1949-ben Tajvanra vonultak vissza. A szárazföldi Kínában létrejött a Kínai Népköztársaság, míg Tajvanon a Kuomintang-erők a Kínai Köztársaságot kiáltották ki.

Mindkét fél szerint ők képviselik az igazi Kínát. Az ENSZ-ben 1971-ig Tajpej képviselte Kínát, majd a Kínai Népköztársaság vette át a helyét.

A saját kormányzatot fenntartó, 24 millió lakosú Tajvant Kína a saját részének tekinti, és a világon mindössze 14 ország ismeri el függetlennek. Peking szorgosan dolgozik azon, hogy ez a szám tovább csökkenjen.

Mivel Peking szakadár tartománynak tartja a szigetet, rendkívül hevesen reagál arra, ha magas rangú amerikai tisztviselő érkezik Tajvanra. Washington egyértelművé tette: megvédi Tajpejt, de a sziget függetlenségét nem támogatja, és továbbra is Pekinget tartja az igazi Kínának.

Jelentőségét három tényező adja: a Kína és a sziget között húzódó Tajvani-szoros a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonala, valamint a sziget birtoklásával a kínai haditengerészet kijuthatna a Csendes-óceánra.

Ugyanis a kínai flotta jelenleg be van zárva a Kelet- és Dél-kínai-tengerre, mivel szigetláncok veszik körbe japán és amerikai bázisokkal. Egy háború esetén a távol-keleti óriást tengeri blokád alá lehetne vonni, a sziget birtoklása azonban megoldaná ezt a problémát. Ha pedig Tajvan valamilyen módon egyesülne a szárazföldi Kínával, akkor Peking teljesen uralma alá vonna a félvezetőipart, és hozzájutna a legfejlettebb technológiához.

Érdekesség, hogy a szigeten zömében kínaiak élnek, de az utóbbi időkben kialakult a tajvani identitás: tavaly az emberek több mint 63 százaléka tajvaninak tartotta magát, csupán 2,7 százalék tekintett magára csak kínaiként, 31 százalék egyszerre kínainak és tajvaninak vallotta magát.

Kína nem enged, a nemzeti újraegyesítés mindenképpen megtörténik Tajvannal

Hszi Csin-ping szerint Kína békés újraegyesítésre törekszik Tajvannal, de nem adja fel a katonai lehetőséget a probléma megoldására. A kínai elnök leszögezte: a nemzeti újraegyesítés mindenképpen megtörténik.