Közélet

Óriási a készültség: Kína ma körbezárja Tajvant hadihajóival, éles lövedékekkel lőttek a sziget felé

Ma kezdődött a nagyszabású kínai hadgyakorlat: csütörtök reggel 22 harci gép átlépte a tajvani szoros középvonalát.

Csütörtökön Kína gyakorlatilag teljesen körbezárja hadihajóival Tajvant egy nagyszabású hadgyakorlat keretében, amely során alig 20 kilométernyire közelítik meg a szigetország partjait. A feszültség óriási a térségben, miután kedden Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Tajpejbe látogatott. 

Ezzel alaposan felbőszítette Pekinget, amely rögtön szankciókkal reagált, és elrendelte a hadsereg készenlétbe helyezését is. Csütörtök reggel a Reuters hírügynökség tudósítása szerint Kína 27 harci gépet rendelt a két országot elválasztó tengerszorosba, ebből 22 vadászgép át is lépte a szoros középvonalát, amelyet nem hivatalos határként kezelnek a felek. 

A négynapos hadgyakorlat során Kína gyakorlatilag teljesen körbezárja Tajvant, csütörtök reggel már éles lövéseket is leadtak a sziget keleti partjainál. Egyelőre ez csak a gyakorlat része, megfélemlítésnek szánják, ugyanakkor beszédes, hogy ilyenre az elmúlt évtizedekben egyszer sem került sor. 

Taiwan Navy Drill For Preparedness Enhancement Amid Chinese Threats
Fotó: NurPhoto via AFP

Közben tajvani hadihajók is kifutottak a tengerre, Tajpej szerint ugyanis a hadgyakorlat sérti az ENSZ-szabályokat és veszélyezteti a szigetország területét. A helyzetet egyre nagyobb aggodalommal követik a világ vezető országai és a térségben élők. Japán is figyelmeztette Kínát, hogy ne küldjön hadihajókat a szigetei közelébe. A hadgyakorlat várhatóan vasárnap reggelig tart. 

 

Tajvan hadgyakorlat Kína Tajvani-szoros feszültség
Kapcsolódó cikkek