Lisszabon azt tervezi, hogy megadóztatja az egy évnél rövidebb ideig tartott digitális valutákból származó nyereséget – írta meg a Bloomberg. Ez számottevő politikai változás az országban, hiszen Portugália eddig kifejezetten kriptobarát nemzetnek számított. A jelenlegi szabályozás után az országban csak akkor kell adózni a kriptókból származó nyereség után, ha az üzleti tevékenységből származik.

bitcoin, crypto
Fotó: Shutterstock

A parlament előtt most egy olyan törvénytervezet hever azt asztalon, amely 

28 százalékos adókulcsot határozna meg az egy évnél rövidebb ideig tartott kriptoeszközökből származó nyereségre. 

A jövő évi portugál költségvetésben már szerepel is ez a tétel az adóbevételek között. A 365 napnál hosszabb ideig tartott kriptoeszközök továbbra is adómentesek maradnak.

Hekkerek törtek be a világ legnagyobb kriptotőzsdéjére

Kiberbűnözők 570 millió dollárnyi digitális pénzt próbáltak ellopni a Binance blokkláncáról, de a vállalat még időben leállította a tranzakciókat, végül csak százmillió dollárnyi kriptót tudtak eltulajdonítani.

Emellett a még elfogadásra váró költségvetési tervben adóköteles bevételként szerepel az új kriptovaluták kibocsátása és bányászata is. 

A kormány ezzel együtt 10 százalékos adót vezet be a kriptovaluták ingyenes transzferére, és 4 százalékos kulcsot a brókerek által a kriptovaluta-műveletekért felszámított jutalékokra.

Portugália szerint az új szabályok összhangban lesznek a többi európai ország kriptókra vonatkozó törvényeivel. Hasonló rendszer van például Németországban is, ahol nem kell adózni az egy évnél tovább tartott kriptovaluták után.

Ez egy olyan rendszer, amely illeszkedik az adórendszerünkbe, és követi az európai országokban tapasztalható irányvonalat 

– mondta António Mendonca Mendes adóügyekért felelős államtitkár.

Az elmúlt években Portugália a kriptocégek kedvelt célpontja lett. Ennek oka a laza jogszabályi környezet és a megfizethető megélhetési költségek.

A Portugáliában 40 százalékkal nőtt a külföldiek száma az elmúlt évtizedben. 

2021-ban több mint 555 ezer külföldit számolt össze a portugál nemzeti statisztikai intézet. A külföldi lakosok az országban többnyire 20 százalékos jövedelemadót és 10 százalékos nyugdíjadót fizetnek.

Befagyaszthatják a kriptoszökevény számláit

A terra nevet viselő, algoritmusalapú stabilcoin alapítójával szemben az Interpol vörös riasztása is érvényben van.