Az Európai Bizottság felülvizsgálná a civil használatú, például sportolásra vagy vadászatra használt, valamint a riasztó- és jelzőfegyverekre vonatkozó szabályokat a közbiztonság erősítése és a legális egyszerűbbé tétele érdekében – közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

Az uniós bizottság által bemutatott javaslat szerint a polgári felhasználású lőfegyverek behozatalára, kivitelére és tranzitjára vonatkozó frissített uniós szabályok visszaszorítanák az illegális fegyverkereskedelmet az Európai Unióban. Az Európai Bizottság elképzelése szerint az új szabályok egyszerűbbé tennék a polgári felhasználású fegyverek legális kereskedelmét, csökkentenék a gyártók, a kereskedők és a vásárlók adminisztratív terheit.

A felülvizsgált szabályok lehetővé teszik a tagállamok közötti összehangolt ellenőrzéseket a fegyverek nyomon követhetőségének javítása érdekében.

A javaslat mentesítené a lőfegyvergyártókat, -kereskedőket és vásárlókat a behozatali és kiviteli engedély megszerzéséért fizetendő díj alól, és nem lesz szükség előzetes behozatali vagy kiviteli engedélyre az európai lőfegyvertartási igazolvánnyal rendelkező vadászok és sportfegyvert használók számára.

Young,Woman,Self,Defence,Putting,Gun,In,Her,Small,Handbag
Fotó: Sorapop Udomsri

Szigorodnak a műszaki szabványok a riasztó- és jelzőfegyverek esetében, ami segít majd megakadályozni, hogy halált okozó lőfegyverekké alakítsák át őket. Minden olyan fegyvert, amely nem felel meg ezeknek az előírásoknak, lőfegyverként kell azonosítani – írták. 

A fegyvereket és alkatrészeiket csak engedéllyel rendelkező kereskedők értékesíthetik, továbbá dokumentum fogja igazolni, hogy a fegyver vevője az áru végső felhasználója.

Ez a tervek szerint csökkenteni fogja annak kockázatát, hogy a legális gazdaságból a feketepiacra kerüljenek. Végezetül a nemzeti hatóságoknak ellenőrizniük kell majd, hogy az engedélyért folyamodó személy kérelmét egy másik tagállamban esetleg elutasították-e. Ilyen esetben meg kellene tagadniuk a fegyver behozatali vagy kiviteli engedélyének kiadását – tették hozzá.

A javaslatot az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács megvizsgálja. Elfogadását követően a szabályok közvetlenül alkalmazandók lesznek az EU egész területén.