Jövőre nem vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon Bulgária, Észak-Macedónia és Montenegró a megemelt nevezési díj miatt – jelentették be az országok műsorszolgáltatói.

Eurovision Song Contest 2022 Second SemiFinal
Fotó: AFP

Csütörtökön hozta nyilvánosságra a verseny 37 résztvevőjének listáját a szervező Műsorszolgáltatók Európai Szövetsége (EBU). Azt nem közölték, hogy az egyes országok műsorszolgáltatói mennyit fizetnek a nevezésért. A BBC News beszámolója szerint azonban az összes résztvevő költsége általában mintegy ötmillió font (2,3 milliárd forint) körüli összegre rúg, a rendező országnak pedig további költségei is vannak.

Az idei évben Ukrajna nyerte meg a dalfesztivált, a három távozó ország pedig nem jutott tovább a verseny elődöntőjéből. Azonban mivel Ukrajnában háború dúl, a házigazda a második helyezett Nagy-Britannia lesz 2023-ban. Azon belül Liverpoolt választották a dalfesztivál megrendezésére részben azért, mert Ukrajnát állította a pályázata középpontjába.

Korábban Oroszország a rendezvény jelentős finanszírozója volt, de az Ukrajna ellen indított háború miatt kizárták a dalfesztiválról. Emiatt azonban megnőttek a résztvevők költségei. A szervezők a BBC Newsnak hangsúlyozták, hogy az EBU megpróbálja a résztvevők költségeit megfizethető szinten tartani.