Nemzetközi gazdaság

Új generációs török drónok is bevethetők lesznek a harcokban

Drónelhárításra és légi harcokra egyaránt alkalmasak lesznek a Bayraktar új generációs drónjai.

A Baykar török dróngyártó pilóta nélküli légi járművei hamarosan alkalmasak lesznek drónelhárításra és légi harcra is – jelentette be Haluk Bayraktar, a vállalat vezetője egy isztambuli fegyveripari szakkiállításon.

SAHA Expo 2022, ISTANBUL, TURKIYE - OCTOBER 26: The SAHA EXPO Defense, Aviation and Space Industry Fair continues on its third day in Istanbul, Turkiye on October 26, 2022. SAHA EXPO fair brought together 250 companies from 57 countries and 750 local companies from Turkiye. The Bayraktar TB2 developed by BAYKAR was also displayed at the fair. Murat Sengul / Anadolu Agency (Photo by Murat Sengul / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Murat Sengul / AFP

A Bayraktar TB2 és Akinci drónokat hamarosan levegő-levegő rakétákkal is felszereljük, és nemcsak drónokkal, hanem harci gépekkel is szembeszállhatnak. Már folynak a tesztek – ismertette a Bayraktar vállalat.

Ukrajna az orosz offenzíva kezdete óta hatékonyan alkalmazza a támadók ellen a Bayraktar TB2 drónokat,

de az elmúlt hetekben megnehezítette az ukrán védekezés feladatát, hogy Oroszország Sáhed 136 típusú iráni öngyilkos drónokat vet be az ukrajnai infrastruktúra ellen. Volodmir Zelenszkij ukrán elnök szerint ha ez a télen folytatódik, akkor nagy léptékű katasztrófa következik be Ukrajnában.

Orosz–iráni tengely: drónok után mennek a gázturbinák is

Egyre acélosabb a Moszkva–Teherán-tengely. A háborús hírek főszereplőivé váltak a nyugati hírszerzés szerint Irántól kapott orosz drónok, és Teheránban most azt is bejelentették: gázturbinákat szállítanak Oroszországnak.

Haluk Bayraktar szerint az iráni drónok lassúak, zajosak és alacsonyan repülnek, emiatt könnyű célpontok.

Minden esetre készen kell állni a védelmi képességekkel, és mi teljes mértékben támogatjuk Ukrajnát, hogy megvédje szuverenitását

– szögezte le.

Bayraktar tudatta, szeretné még szorosabbra fűzni az együttműködést Kijevvel, és jövőre üzemet is nyitnak Ukrajnában, ahol a hamarosan bemutatandó Kizilelma típusú, pilóta nélküli harci gépet, sugárhajtású drónt is gyártják.

Orosz ENSZ-képviselő: nincs jogi alapja az Ukrajnában becsapódott drónok vizsgálatának

Nincs jogi alapja és veszélyes precedenst teremtene, ha a nyugati országok valóban elkezdenék vizsgálni az Irán által állítólag Oroszországnak szállított drónokat – mondta Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzja.

 

Drón Törökország Ukrajna fejlesztés Bayraktar TB2 Török
Kapcsolódó cikkek