Nicola Sturgeon, aki a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusának kezdete előtt nyilatkozott a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának, hangsúlyozta: a brit Legfelsőbb Bíróság a jövő héten dönt arról, hogy a skót parlament saját hatáskörében meghozhatja-e a referendumhoz szükséges törvényeket.

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere – újabb népszavazásban reménykednek / fotó: AFP

Sturgeon szerint már készen állnak a törvényalkotási tervek arra esetre, ha a legfőbb brit jogi fórum úgy dönt, hogy az edinburghi parlamentnek megvan ez a hatásköre. Az első miniszter júniusban jelentette be, hogy 

a skót kormány 2023. október 19-én szeretné megtartani az újabb népszavazást országa függetlenségéről.

Az edinburghi törvényhozásban tartott akkori tájékoztatójában a miniszterelnök közölte azt is, hogy ha London megtagadja a referendum engedélyezését, a skót kormány a brit Legfelsőbb Bíróságtól kér állásfoglalást arról, hogy a brit kabinet hozzájárulása nélkül megtartott újabb népszavazás milyen jogi problémákat vetne fel. 

Ha a testület úgy dönt, hogy a népszavazáshoz nem szükséges a brit kormány hozzájárulása, a skót kabinet gyorsan elfogadtatja az edinburghi parlamenttel a referendumról szóló törvénytervezetet 

– mondta nyár eleji beszámolójában a skót miniszterelnök.
Liz Truss brit kormányfő – csakúgy, mint hivatali elődje, Boris Johnson – már korábbi nyilatkozataiban elvetette az újabb skót függetlenségi népszavazás gondolatát. A BBC televíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában Nicola Sturgeon ugyanakkor leszögezte: éppen a konzervatív párti brit kormány e merev elutasítása a legerőteljesebb érv Skócia függetlenné válása mellett.
A skót politikus szerint ugyanis 

az Egyesült Királyságnak az országot alkotó nemzetek önkéntes partneri viszonyaként kell léteznie, ha azonban Skóciától megtagadják a függetlenné válásról szóló döntés jogát, akkor már nem lehet szó nemzetek önkéntesen választott partnerségi viszonyáról, és ebben az esetben az Egyesült Királyság alapjai esnek szét.

Skóciában 2014-ben – a brit és a skót kormány szerződésben rögzített megállapodása és London hozzájárulása alapján – már tartottak egy népszavazást a függetlenné válásról, de akkor a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el az Egyesült Királyságtól. Az újabb függetlenségi népszavazás kiírása azonban a brit EU-tagságról hat évvel ezelőtt tartott voksolás óta folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban 

a brit választók 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a további EU-tagságra szavazott.

Nicola Sturgeon sokszor hangoztatott véleménye szerint a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt is elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kiszakította” az Európai Unióból. A kormányfő többször kifejtette azt a véleményét is, hogy Skócia független országként viszonylag gyorsan visszatérhetne az unióba.