Nemzetközi gazdaság

Közös gázbeszerzésre tett javaslatot Von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke szerint érdemes uniós szinten fontolóra venni a villamosenergia-termelésre felhasznált gáz árplafonjának, az úgynevezett ibériai modellnek a bevezetését.

Von der Leyen felszólalásában leszögezte, hogy Oroszország újabb fejezetét nyitotta meg az ukrajnai háborúnak, ismét háborús bűncselekményeket követett el. A civil infrastruktúra elleni célzott támadások azzal az egyértelmű céllal, hogy elvágják a polgárok víz-, áram- és fűtésellátását a tél közeledtével, színtiszta terrorcselekményeknek minősülnek – mondta Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság határozott jogalkotási keretet javasol a válság kezelésére: az EU-nak közösen kell gázt vásárolnia, 

a földgáztárolók feltöltéséhez szükséges mennyiség legalább 15 százalékára vonatkozóan kötelező lesz a kereslet összevonása, az érintett vállalatok gázvásárlási konzorciumot hozhatnak létre – mondta.

Még ötletelnek az unió vezetői az energiadrágulás elleni fellépésről, pedig holnap már tárgyalnak

A bizottság javaslatai között az ársapka egyelőre nem szerepel, mivel a tagállamok megosztottak a kérdésben. Azonban más javaslatok is vannak a terítéken.

Hozzátette: néhány tagállam jobban függ az orosz gáztól, mint más tagállamok, különösen a tengerpart nélküli közép-európai országok, de ha integrált ellátási láncaink vannak, és a gázellátás akadozik egy országban, akkor az hatással lesz minden tagállamra. „Ezért tehát a gázmegosztás létfontosságú” – hangsúlyozta. 

Tallinn Digital Summit 2022, epa10234236 President of the European Commission Ursula von der Leyen speaks during the Tallinn Digital Summit, Estonia, 10 October 2022. According to the official website of the Tallinn Digital Summit, The Tallinn Digital Summit is an annual event hosted by the Estonian Prime Minister that brings together leaders from like-minded and digitally-advanced countries, international organizations, and the private sector to address the most pressing issues as well as to seize the many opportunities on our road toward a connected digital future.  EPA/TOMS KALNINS, epa10234236 President of the European Commission Ursula von der Leyen speaks during the Tallinn Digital Summit, Estonia, 10 October 2022. According to the official website of the Tallinn Digital Summit, The Tallinn Digital Summit is an annual event hosted by the Estonian Prime Minister that brings together leaders from like-minded and digitally-advanced countries, international organizations, and the private sector to address the most pressing issues as well as to seize the many opportunities on our road toward a connected digital future.  EPA/TOMS KALNINS
Fotó: Toms Kalnins / MTI

Elmondta továbbá, hogy az EU-nak még többet kell tennie a kiugró árcsúcsok és az energiapiac manipulálása ellen. Oroszország egy év leforgása alatt 80 százalékkal csökkentette a csővezetékes gázszállításokat, az EU pedig mindeközben megbízható beszállítók révén diverzifikálta beszerzéseit.

Tizenöt százalékos megtakarítást értünk el, a tárolóinkat 92 százalékig feltöltöttük, ellenálltunk az orosz zsarolásnak. De az ellenállásnak megvan az ára, a háztartások gázszámlája megnőtt, a cégeknek egyre nehezebb fenntartaniuk a versenyképességüket

– tette hozzá.

Véleménye szerint a nagy gazdasági bizonytalanság idejét éljük, és Brüsszel aggódik az európai versenyképesség miatt. „Fel kell gyorsítani a befektetéseket a megújuló energiaforrásokba és az infrastruktúrába is, ugyanis a tiszta energiára való átállás Európa válasza az energiaválságra” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

Európa ellátását veszélyezteti Brüsszel csomagja

Súlyos problémákkal van tele az uniós javaslat, amely az európai gázárak mérséklését célozza, Magyarország hosszú távú, Oroszországgal kötött szerződései is veszélybe kerülhetnek a Századvég elemzője szerint.

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek