Andrzej Duda elnök kizárta, hogy Lengyelország újabb engedményeket tegyen az Európai Uniónak azért cserébe, hogy Brüsszel átutalja az országnak a pandémia következményeinek kezelésére járó, de visszatartott 35,4 milliárd eurós segélyt – jelentette a Bloomberg.

Warsaw,,Poland,-,June,19,,2016:,Exterior,View,Of,Sejm
Fotó: Tupungato

Nem hinném, hogy bármi további kísérlet a megfelelésre a másik oldal elvárásainak bármi eredménnyel járna

– mondta Duda a wPolityce.pl portálnak adott interjúban, amelynek az előzetese jelent meg, a teljes szöveget hétfőn közlik.

Úgy hiszem, Lengyelország máris túl sok jóakaratot mutatott

– tette hozzá.

Duda nyilatkozata csalódást kelthet azok közt, akik abban bíztak, hogy az elnök közvetítőként igyekszik tető alá hozni a megállapodást. Varsótól Budapesthez hasonlóan a jogállamiságot javító lépéseket vár el Brüsszel ahhoz, hogy utaljon. A lengyelek már visszavonták a bíróságokra vonatkozó, kifogásolt jogszabályok egy részét, de ez nem vezetett eredményre.

Duda azt mondta, 

legjobb tudomása szerint Lengyelország valamennyi feltételt teljesítette, és heteken belül hivatalosan is kéri fogja a kiutalásokat.

Lengyelországnak szüksége van a pénzre, hiszen a finanszírozáshoz jutás költségei két évtizede nem voltak olyan magasak, mint most, ráadásul jövő októberben választásokat is tartanak. Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezére biztos benne, hogy Lengyelország megkapja a pénzeket, miután újra megnyerik a választást – írta a Bloomberg. 

Novák Katalin kinevezte az uniós források miatt létrehozott Integritás Hatóság vezetőit

A hatóság elnökét és elnökhelyetteseit az Állami Számvevőszék elnöke javaslatára az államfő nevezi ki.