Az euróövezetben 0,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés szeptemberben az előző hónaphoz képest, amikor 1 százalékos esést jegyeztek fel. Éves viszonylatban az építőipari termelés bővülése 1 százalékra lassult az augusztusi 2 százalékos növekedéshez képest – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön nem végleges adatként.

Silhouette,Of,Engineer,And,Worker,On,Building,Site,,Construction,Site
építőipar
Nőtt az euróövezet és az EU építőipari termelése szeptemberben.
Fotó: Shutterstock

Az Eurostat adatai szerint az EU 27 országában az építőipari termelés 0,2 százalékkal nőtt augusztussal összevetve, amikor még 0,9 százalékos csökkenést mértek júliushoz képest.

Éves szinten a bővülés 1,4 százalékra mérséklődött szeptemberben az augusztusi 2,3 százalékról.

A szeptemberi adatokkal rendelkező uniós tagállamok közül Romániában (3,2 százalék), Svédországban (2,8 százalék) és Magyarországon (2,2 százalék) volt a legnagyobb a havi növekedés. A legjelentősebb csökkenés Lengyelországban volt 5,8 százalékkal, Portugáliában 2,7 százalékkal és Ausztriában 2,6 százalékkal.

Éves szinten Romániában jegyezték fel a legnagyobb növekedést, 26,2 százalékosat, illetve Szlovéniában 26,1 százalékosat. A harmadik legnagyobb növekedés Ausztriában volt éves szinten, 6,3 százalék. A legnagyobb visszaesés Spanyolországban volt 12,3 százalékkal, Csehországban 3,7 százalékkal, illetve Németországban 2,6 százalékkal.

Az Eurostat szerint Magyarországon 1,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés szeptemberben éves összevetésben.

Az építőipari termelés 2021-ben 2020-hoz képest 5,2 százalékkal nőtt az euróövezetben, és 4,8 százalékkal az EU-ban.

MNB: keresleti és kínálati oldalon is szűkült a hazai lakáspiac

Körvonalazódnak a piaci fordulat első jelei. Keresleti oldalon csökkent az aktivitás, mérséklődik a tranzakciószám és alacsonyabb a lakáshitel-igénylők száma is – hangzott el a jegybank lakáspiaci jelentését bemutató tájékoztatón. A második negyedévben jelentősen drágultak a lakások, a harmadik negyedév már az árnövekedés lassulását jelzi. A lakásáfa miatt még átmeneti bővülésre számít a Magyar Nemzeti Bank.