A japán pénzügyiholding-társaság lefelé módosította 2022-es és 2023-as előrejelzéseit. Az idei évre 2,9 százalék helyett 2,8 százalékos, míg jövőre 4,3 százalék helyett 4 százalékos GDP-növekedést várnak Kínában az elemzők. 

CHINA-SHAANXI-AUTOMOBILE GROUP-HEAVY TRUCKS-PRODUCTION (CN)
Fotó: Liu Xiao / Xinhua via AFP

A Nomura szerint a kínai növekedést a Covid-fertőzöttek számának emelkedése és az ennek következtében bevezetett lezárások fogják vissza a vártnál nagyobb mértékben. A bankház becslései szerint november harmadik hetére a kínai bruttó hazai terméket előállító cégek ötöde került zárlat alá, míg október végén csak a fele volt bezárva. 

Kína gazdasági növekedése nagymértékben függ a Covid-helyzettől, a pekingi vezetés két és fél éve zéró-Covid-politikát folytat. Ez azt jelenti, hogy ahol megjelenik a vírus, ott nagyvárosokat és akár egész tartományokat is karantén alá helyeznek. Az utóbbi napokban újra megugrott Kínában a Covid-fertőzöttek száma, a napi 28 ezer regisztrált esettel az áprilisi szintre emelkedett a CNBC számításai szerint.

Ting Lu, a Nomura kínai divíziójának vezető közgazdásza szerint 

a lezárásokkal érintett gazdasági terület is megközelíti az áprilisi csúcsot. Hétfőn 412 millióan estek lezárások alá. Ez egy hét alatt 70 milliós növekedés.

Larry Hu, a Macquarie csoport vezető közgazdásza már nem lát arra esélyt, hogy újra leszorítsák a számot napi néhány megbetegedésre. A politika már csak annyit tehet, hogy lassítja a vírus terjedését. Az elemző

a hideg idő miatt a fertőzöttek számának növekedését várja, ami további lezárásokat hozhat.

 

Hu az újranyitásra a következő hat-kilenc hónapban számít. Ezt erősíti Lu is, aki a nehézkes és döcögős nyitást 2023 márciusától várja. A UBS a teljes nyitás időponját 2023 második felére teszi.  Korábban írtunk arról, hogy Ceng Kuang, helyi járványügyi hatóság egykori vezető epidemiológusa is lazítást vár a következő hónapokban.